Hur man hanterar ett bakslag – utan att klandra sig själv!

Veckans strategi
Publicerad 27 april 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

"Usch, jag har så dålig karaktär". Har du någonsin tänkt så när du av misstag tömt din budget eller ätit upp en hel påse chips? Då ska du veta att allt inte beror på dig. Låt oss titta tillbaka på situationen för att se vad som verkligen hände så att du kan vara med och skriva ett nytt manus.

Låt oss gräva lite djupare…

Ingen viktminskningsresa är perfekt – att råka ut för besvikelser och bakslag är helt normalt. Att klandra sig själv och se sig som en person med dålig karaktär, bidrar bara till att göra resan svårare. Det kan också påverka självförtroendet och bidra till att det blir svårare att ställa om och göra annorlunda.

Det som däremot stämmer är att det finns många faktorer som påverkar vad du gör eller inte gör – tankar, känslor, omgivning och händelser. Ibland kanske du bara gör saker på ren rutin och är inte ens medveten om vad du gör. Bakslag är inte ett misslyckande baserat på din karaktär och vem du är, men dina tankar om att det är så är vad som begränsar dig.

Istället för att tänka på vad eller vem som bär skulden, se det som en möjlighet att lära. Att spola tillbaka bandet och se vad som hände, reflektera över allt som kan ha påverkat dig, och hitta sätt att hantera det annorlunda nästa gång, kommer att ge dig framgång framöver.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du hanterar ohjälpsamma tankar.