Hur perfektionism kan stå i vägen för din framgång

Publicerad 26 januari 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Alla vill göra bra ifrån sig. Men att sträva efter perfektion kan stå i vägen för dina mål. Det kan få dig att inte våga prova nya saker - såsom att röra på dig mer eller äta hälsosammare - eftersom du är orolig att dina ansträngningar inte kommer vara tillräckligt bra.

Låt oss gräva lite djupare…

Perfektionistiska tendenser involverar ofta “allt-eller-inget”-tänk. Om man inte når perfektion känns det som att man misslyckats. När du ställs inför en utmaning, och kraven på dig själv är för höga, kanske du ger upp och slutar försöka nå dina mål eller så fortsätter du att envist jobba mot samma mål om och om igen. Men om man istället accepterar sig själv för där man är idag och visar sig själv medkänsla är sannolikheten större att man kan hantera motgångar och prova nya sätt istället.

Det är därför det är så användbart och viktigt att behandla sig själv på samma sätt som man behandlar en vän. Vi är alla bara människor. Och om du kan se likheterna du har med någon du beundrar, påminner du dig själv om att ni båda är just människor och människor ställs inför utmaningar. Den viktiga delen är att resa sig efter ett bakslag och komma tillbaka på banan här och nu.

Läs mer om varför det är viktigt att omfamna nuet.