Så får du hjälp att stressa ner

Publicerad 5 juli 2023
Att uppleva stress är en del av livet. Stress uppstår oftast när vi tänker tillbaka på något som gick fel eller när vi oroar oss för vad som kan hända framåt. När du märker att en känsla av stress smyger sig på kan du stanna upp och ta dig tillbaka till nuet med 5-4-3-2-1-tekniken.

Låt oss gräva lite djupare…

Alla upplever stress och chansen är stor att du nyligen känt dig stressad. Kanske oroade du dig för ett kommande projekt på jobbet eller så mal dina tankar kring hur du agerade i en viss situation där något gick fel. Oavsett vad som orsakar känslan av stress så kan stress ha en verklig inverkan på din hälsa och på din vikt. Stress kan inte bara utlösa hormoner som ökar aptiten och som gör att vi väljer mat som innehåller mer socker och fett, stress kan också göra dig mer inaktiv.

Ett sätt att hantera stress är att förankra sig själv i nuet genom att utöva mindfulness. Vi säger inte att det kan få stressen och oron att försvinna helt och hållet (även om vi skulle önska det!). Tänk istället på 5-4-3-2-1-tekniken som ett användbart verktyg för att hantera stressande och oroande tankar genom att fokusera på det som sker här och nu. Även om det inte kan förändra kaoset som du kanske upplever, kan det hjälpa till att förändra hur du reagerar på det. Och att förändra hur du reagerar på sådana stressiga stunder kan hjälpa dig att återta kontrollen och göra val som stödjer din vikt- och hälsoresa.

Ta del av 3 snabba fakta och läs mer om den här månadens tema, Ge dig tid till eftertanke.