Så gör du hälsosamma val lättare

Veckans strategi
Publicerad 12 mars 2024

Tycker du att det är svårt att hålla i träningen? Vill du sluta småäta? Scrollar du istället för att sova? Det är helt normalt. Vi väljer oftast att göra det som känns enklast. Men vad händer om vi gör det svårare för oss själva att göra saker vi vill sluta med?

Låt oss gräva lite djupare...

Ju enklare det är att göra någonting, desto mer sannolikt är det att du gör det. Det är inte konstigt att du kanske väljer att göra det som känns enkelt eller finns precis framför dig – även om det är ett oönskat beteende eller en ovana. Det kan till exempel vara att småäta på kvällen, scrolla på mobilen eller att snooza på morgonen.

Men det går att ändra på. Du kan testa att göra det svårare att fortsätta med saker du vill sluta göra. Beteendevetare kallar detta att ”skapa friktion”. Hälsosamma val blir då mer tilltalande och det är mer sannolikt att du faktiskt väljer dem istället. Det kan vara att du tar en annan väg hem så att du inte går förbi snabbmatsrestaurangen om du redan har mat hemma, att du mäter upp en portion godis istället för att äta hela påsen, eller att du laddar mobilen på ett ställe där du inte riskerar att fastna i scrollandet (t ex på byrån istället för nattduksbordet).

Detta betyder inte att du måste undvika snabbmat, godis eller scrollande. Men du kan använda detta som en strategi när du vill stanna upp och bryta vanor du gör per automatik. Det är naturligt att vi vill göra det som känns enkelt, så använd tekniken när du vill hjälpa dig själv att skapa hälsosamma vanor som tar dig mot dina mål.