Så håller du fast vid bra vanor när livet känns hektiskt

Veckans strategi
Publicerad 14 november 2023

Stressar du över hur du ska få allt att funka när livet går från vardagsstress till totalt kaos? Testa att ta ett djupt andetag och säg till dig själv: “Jag måste inte göra allt.” Känns det bättre? Bra! Nu ska vi fokusera på vad du faktiskt kan göra – och hur.

Låt oss gräva lite djupare…

Att göra-listor är toppen. Det där pirret i kroppen när vi äntligen kan bocka av något vi gjort är bland det bästa som finns. Men ibland blir det för mycket och listan känns bara lång. Om du fortsätter att lägga till saker på listan utan att faktiskt ge dig själv andrum blir det till slut så att du inte får någonting gjort alls.

Ge dig själv tillåtelse att stryka sådant som känns icke-genomförbart eller mindre viktigt, och prioritera en eller ett par saker. (Att inte göra allt förstör inte för dig, vi lovar.) Sen tar du och delar in de viktiga sakerna till mindre steg som känns ännu mer genomförbara. Nu har du skapat något som är ännu bättre än en att göra-lista. Du har skapat en tydlig plan på hur du ska börja och avsluta varje sak på listan.

Du måste inte göra allt till perfektion för att lyckas. Din vikt- och hälsoresa måste passa in i ditt liv. Att lära dig hur och vad du ska prioritera – och att faktiskt göra det – ger dig mer utrymme för att du ska klara av att hålla dig på rätt väg.

3 snabba fakta

1. Efter ett avbrott i våra rutiner kan det kännas svårt att hitta tillbaka.

2. Små mål som är enkla att genomföra gör det lättare att hålla sig på rätt väg utan att behöva starta om från början varje gång.

3. Att lista mindre mål som leder till det större målet ökar vår tro på oss själva och vår förmåga att klara av det.