Så skapar du en framgångsrik morgonrutin

Publicerad 8 juni 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Hur ser den “perfekta” morgonrutinen ut? Det finns inget givet svar på det. Men det vet vi vet är att rutiner kan ge vår vardag struktur, och om du börjar dagen med hälsosamma rutiner kan det ge en dominoeffekt för att fortsätta göra de hälsosammare valen under resten av dagen.

1. Lista de saker du gör varje morgon och hur mycket tid de tar i anspråk. Var extra uppmärksam på sådant du vill sluta göra.

2. Tänk på några små, men kraftfulla saker du kan lägga till i dina morgonrutiner för att hjälpa dig skapa hälsosamma vanor. Uppskatta hur mycket tid de tar i anspråk. Här är några förslag:

3. Välj ut en eller två av dessa saker och bestäm hur du ska få in dem i din morgonrutin. Kanske behöver du gå upp lite tidigare, eller byta ut det du vill göra mot något du vill sluta göra, eller para ihop det med en vana du redan brukar göra.

Låt oss gräva lite djupare…

Morgonen kan ibland vara hektisk och det är lätt att det kaoset dröjer sig kvar och har en dominoeffekt under resten av dagen. Därför kan det vara till stor hjälp att få till en rutin som prioriterar din hälsa och ditt välmående från den stund du vaknar. Att börja dagen med att göra sådant som gör dig gott kan förbereda dig på att fortsätta göra de bättre valen under hela dagen.

Lägg in din nya rutin i kalendern eller sätt den på en lapp på kylskåpet för att påminna dig om att göra den. Kom ihåg att förändringar sker inte över en natt utan det tar lite tid att vänja sig vid det. Och var inte rädd för att justera i dina morgonrutiner om du inser att de inte fungerar - kanske kan du korta ner din promenad eller utöva fem minuters stretching istället.

När du hittat en rutin som fungerar för dig ska du försöka hålla fast vid den även under lite mer utmanande perioder. Istället för att se det som ytterligare något du ska göra kan du tänka på det som en chans att komma tillbaka på rätt spår. Om du t ex inte ätit som du tänkt idag eller om du missat ditt stegmål för dagen kan du luta dig mot din nya morgonrutin för att starta morgondagen på ett annat sätt.

Det finns en anledning till att vi lyfter rutiner som en framgångsfaktor: De är kraftfulla verktyg som utgör en stabil grund på din vikt- och hälsoresa och hjälper dig ta dig närmare dina mål.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kommer tillbaka på banan