Så skapar du hållbara vanor

Veckans strategi
Publicerad 26 februari 2024

Har du någon gång försökt tvinga dig själv att göra något du egentligen inte gillar bara för att det antas vara "bra" för dig? Enligt vetenskapen finns det bättre sätt att skapa hållbara vanor.


Låt oss gräva lite djupare…

Tänk på den här tekniken som ett hjul. Det börjar med en signal (efter lunch) som påminner dig om att det är dags för ditt hälsosamma beteende (regga middagen i förväg), vilket har en positiv effekt (du känner att du har kontroll och behöver inte fundera över vad du ska äta till middag). Sedan upprepas beteendet nästa dag vid lunchtid.

Om ditt beteende har en omedelbar positiv inverkan kan du se det som en bonus. En sådan effekt gör det mer troligt att vi vill fortsätta med beteendet. Ju oftare du upprepar ett enkelt beteende vid samma tidpunkt och på samma signal, desto mer sannolikt blir det att beteendet blir en vana.

Det finns många sätt att nå dina mål. Du behöver inte tvinga dig att göra saker du inte gillar. Vill du inte äta gröt till frukost? Ogillar du att gå till gymmet? Stryk dem då från din lista och fokusera på saker du gillar. Och om det låter “för enkelt” så är det precis det som är meningen. Vanor, och viktresan i övrigt, behöver inte vara komplicerad.