Skapa en kvällsrutin som hjälper dig att nå dina mål

Publicerad 5 mars 2024

Forskning visar att en god natts sömn kan göra viktminskningen enklare. Men vad gör vi när vi har svårt att sova? Så här kan du göra för att förbereda kropp och knopp för bättre sömn.

Låt oss gräva lite djupare...

Har du någon gång gått och lagt dig efter en stressig dag, trött men ändå klarvaken? Tycker du att det är svårt att slappna av och komma till ro när det är dags att sova? Du är inte ensam. Vi är människor, och det finns ingen knapp vi kan trycka på för viloläge eller att stänga av.

Om du upplever att det är svårt att varva ner kan en kvällsrutin vara till stor hjälp. Testa att ta en halvtimme innan du vill sova och försök att kombinera saker du måste göra innan läggdags med saker som hjälper dig att slappna av. Detta kan göra det enklare att skapa distans mellan en stressig dag och nattens stillhet. Upprepa samma kvällsrutin varje kväll. När signalen skickas till kropp och knopp att det är dags att varva ner, blir det enklare att somna och få en god natts sömn.

Känns en kvällsrutin som ännu en sak att lägga till på ”att göra”-listan? Ger det dig mer stress, istället för att hjälpa dig att varva ner. Då kanske denna teknik inte är för dig. Men kom ihåg att det är värt att prioritera sömnen. En god natts sömn hjälper dig att må bra och hålla dig frisk. Dessutom visar forskning att de som sover bättre även äter bättre (sömnen påverkar hormoner som reglerar aptiten), rör sig regelbundet och har rätt mindset för att göra hälsosamma val som får dem att nå sina mål.