Skapa en miljö som inspirerar till hälsosamma val

Veckans strategi
Publicerad 13 februari 2024

Du kan använda din omgivning till din fördel. Se till att ditt hem inspirerar till hälsosamma vanor. Gör så här!

Låt oss gräva lite djupare…

Har du någon gång stoppat något i munnen, bara för att du sett det stå framme? Det kan vara godis, kakor eller vad som helst. Finns det nära till hands, är det lätt att det äts upp. En väldigt vanlig reaktion! Forskning visar att vår omgivning spelar stor roll för vad vi äter och gör (eller inte gör).

Som tur är kan du använda detta till din fördel! Genom att se till att de hälsosamma valen är synliga, enkla att välja och finns nära till hands så blir det svårare att fortsätta med beteenden du vill bryta eller ändra på (t ex småätande). Och detta behöver inte vara relaterat till vad vi äter. Om du lägger skor och hörlurar nära dörren så blir det enklare att komma ut på promenad, och att använda tallrikar i en mindre storlek gör det enklare att justera dina portioner.

Ibland känns det kanske som att det finns alldeles för mycket mat och dryck med högt Pointsvärde som lockar, men mindre tid till aktivitet, matlagning och sömn. Då kan du tänka: Hur kan jag fixa mitt kök/kontor/sovrum så att det blir enklare att hålla mig till de hälsosamma vanorna? Även små förändringar kan göra stor skillnad.