Vad händer med min kropp när jag går ner i vikt?

Veckans strategi
Publicerad 21 februari 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Vetenskapen visar

När du gör hälsosamma förändringar och börjar gå ner i vikt är det vanligt att redan inom några veckor börja må bättre generellt sett - både fysiskt och psykiskt. Forskning visar på flera fördelar redan vid en viktminskning på 5-10 procent av din kroppsvikt:

  • Bättre sömn, höjt humör, och att det kan kännas lättare att röra sig.
  • Lägre blodsocker (HbA1c) och kolesterol, och mindre ledvärk.
  • Minskad risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck.

Använd dessa fördelar och andra framgångar utanför vågen som inspiration för att hålla igång dina hälsosamma beteenden och hålla dig på rätt spår.

Låt oss gräva lite djupare…

Under viktminskningsresan är det lätt att ha allt fokus på vågen. Ungefär som när du är på en lång bilresa - du vill bara komma fram till målet. Men tänk på hur jobbigt det skulle vara om du under hela resan bara bryr dig om att bilen rör sig framåt. Du går miste om landskapet, spellistorna, roliga stopp längs vägen och andra saker som får dig att vilja fortsätta.

Det samma gäller för viktminskning. Vågen är bara ett mått på framsteg och framgång. Både du och din kropp upplever så många andra fördelar - såväl de du kan se och känna, som de du inte kan (t ex hälsoförändringar med lägre risk för hjärtsjukdomar). Fokusera på alla dessa positiva förändringar och vilka följdeffekter de ger. Fira sedan hur du fick dem att bli av. När du gör det kan du hjälpa dig själv att känna att resan känns mer värdefull. För även om du ställs inför motgångar kan du hålla din bensintank full.

Du hittar månadens tema som handlar om vanliga funderingar kring vikt och viktminskning här.