Vill du skapa en ny vana? Koppla den till något du redan gör.

Veckans strategi
Publicerad 22 januari 2024

Vill du förvandla ett beteende till en ny vana? Testa att koppla ihop beteendet med något du redan gör regelbundet. Att låta ett beteende åka snålskjuts gör det enklare att få till den nya vanan.

Låt oss gräva lite djupare...

Vad gör du när du satt dig i bilen? Sätter på dig säkerhetsbältet. Och efter att du ätit middag? Kanske reggar du måltiden i appen eller dukar av bordet. Du kombinerar alltså dina vanor och beteenden. Vissa saker gör vi naturligt i en viss ordning, men att medvetet koppla samman olika saker gör det enklare att skapa nya vanor.

Så här funkar det: Varje beteende behöver någon slags signal som triggar igång att vi gör det. Men för att utveckla en ny vana (något du gör per automatik) krävs repetition. Genom att låta ett nytt beteende åka snålskjuts på något du redan gör blir det enklare att också repetera och öva på det nya.

I början kanske du behöver påminna dig själv. Det kan vara att du sätter en lapp på vågen där det står “vatten”, om du önskar att dricka mer vatten. Men med tiden blir det enklare för dig att komma ihåg signalen som kopplar ihop dina beteenden och vips så har du skapat en ny vana som hjälper dig mot ditt mål!

3 snabba fakta

1. Vanor utlöses alltid av en signal som triggar igång beteendet.

2. Du kan skapa en vana genom att sammankoppla något du redan gör med ett nytt beteende.

3. När ett beteende är enkelt och specifikt ökar sannolikheten att det blir till en vana.