5 sidoeffekter av att gå ner i vikt för snabbt

Det är varken säkert eller hållbart att gå ner i vikt snabbt, och det är bara en del av myntet.
Publicerad 28 augusti 2019

Du har säkert hört rådet en miljon gånger: långsamt och försiktigt är bäst i längden. Men sen scrollar du igenom Instagram och ser ett före-och-efter-foto på en bekant som har gått ner flera kilon på några dagar, och har en länk som beskriver hur hon gjorde det. Visst är det frestande?

 

Hens ansträngningar kanske har gett hen en mindre jeansstorlek och många glada tillrop, men metoden kanske inte ska applåderas. Visst kan vissa svältdieter leda till kortsiktiga resultat på vågen, men experter säger att snabb viktminskning ofta är ohållbart och i många fall även ohälsosamt. 

 

“Det verkar som att alla som vill gå ner i vikt vill gå ner i vikt snabbt”, säger Cheryl Mussatto, RD, en registrerad dietist och författare till The Nourished Brain. Med det sagt, om du vill behålla din hälsa och hålla vikten borta, visar studier att en säker viktminskning på 500 gram upp till 1 kg i veckan är att rekommendera. Här får du veta varför: 

 

5 nackdelar med snabb viktminskning

 

1. Restriktivt bantande för att gå ner i vikt snabbare gör dig hungrig (och vresig)

Till en början kan hårdbantning få din kropp och hjärna att kännas bättre än innan du hoppade på dieten, speciellt om din gamla diet saknade balans och hälsosamma livsmedel. “En så kallad normal diet består ofta av ohälsosam, processad mat”, förklarar Dr. Sari Fine Shepphird,PhD, en Los Angelesbaserad psykolog. Och när du ändrar dieten? “Att få en initial känsla av välmående är inte helt ovanligt”, säger hon. Men hon har inget överseende med detox eller svältdieter eftersom påslaget av serotonin som du kan uppleva i början endast är tillfälligt. 

 

Snart nog kommer sidoeffekterna som extrema lågkaloridieter (definieras oftast som under 1000 kalorier) kan medföra såsom illamående, förstoppning, sömnlöshet och irritabilitet, enligt Mussatto. Och bli inte förvånad om du får en jobbig huvudvärk, känner dig orkeslös och på dåligt humör. 

 

Och när det kommer till “vresigheten” som infinner sig när du ätit för lite? Det är på riktigt. En studie från 2018 som publicerats i journalen Emotion visade att hunger kan orsaka att man hamnar i ett negativt, antisocialt sinnestillstånd. 

 

2. Snabba viktminskningsstrategier är inte hållbara i det verkliga livet. 

Att följa en restriktiv eller fastande diet under en vecka när du ska gå ut och äta med en partner, vän eller kollega kommer innebära att du måste säga “nej” väldigt många gånger, och förmodligen stressar du upp dig över vad du kan och inte kan äta. Detta innebär inte bara logistikproblem utan alla dessa förbud kan ge dig cravings som gör att du äter alldeles för mycket så fort du inte är på banan längre. Slutsats: “Långsiktigt, de flesta som provar att gå ner i vikt snabbt kanske går ner några kilon men tillslut misslyckas de och får kämpa för att hålla kilona borta”, säger Mussatto. 

 

3. Snabba dieter kan utesluta näringsämnen som du behöver. 

Svältdieter som promotar att gå ner i vikt snabbt genom att utesluta t.ex. kolhydrater kan innebära att du missar livsviktiga näringsämnen och mineraler, enligt en studie publicerad i Nutrients. Brister av sådana näringsämnen kan ha negativ inverkan på ditt immunsystem, din energinivå, ditt humör och till och med dina sömnvanor. Är det verkligen värt det för att gå ner i vikt snabbt?

 

4. Att välja fel gör-det-självmetod kan orsaka problem för din kropp.

Det kan vara smart att prata med en doktor innan du provar en ny diet. De kommer garanterat att varna dig för att det oftast inte finns någon forskning kring svältdieters säkerhet (kanske är det därför experter inte rekommenderar att prova t.ex. Keto-dieten utan läkares ordination). 

 

Riskerna är verkliga: en studie från 2018 som publicerats i International Journal of Obesity, visar att lågkaloridieter kan orsaka nedsatt hjärtfunktion hos vissa. 

 

Generellt sett ska du komma ihåg att oavsett om en svältdiet sänker din vikt eller inte så är det inte alltid siffran på vågen som berättar hela sanningen om din vikt. 

 

5. Snabb-fix-dieter kan vara onödigt dyra. 

Många tillskott och speciella viktminskningsprodukter kan vara väldigt dyra. Men är de effektiva? Oftast inte, iallafall inte på sikt. “En beprövad och säker viktminskningsmetod för att gå ner i vikt på ett hälsosamt och långsamt sätt tar hänsyn till flera olika komponenter, såsom portionskontroll och att fokusera på naturliga råvaror istället för processad mat”, säger Mussatto. Eftersom det inte finns något te, shake eller piller som kan ersätta detta så är det onödigt att spendera pengar på dem för kortsiktiga resultat. Vill du ha koll på både din ekonomi och din vikt? Börja med att göra små förändringar i dina matvanor, som att byta ut sockriga (och dyra) smoothies, kaffedrycker och läsker mot vatten och te. 

 

Slutsats 

“När en diet låter för bra för att vara sann så är den ofta det” säger Mussatto. För att uppnå långsiktig och hållbar viktminskning ska du prova ett program som hjälper dig att upprätta hälsosamma vanor, som tillåter dig att gå ut på middag med vänner och som låter dig njuta av din favoritmat, även om det tar lite längre tid att nå dina mål.