Är du snabbätare? Så sänker du tempot.

Publicerad 16 december 2021

Du hittar veckans strategi som PDF här.

När vi är distraherade, stressade eller uppspelta brukar det sluta med att vi äter fortare. Detta kan leda till att vi äter mer än vi planerat. Men om vi saktar ner och äter mer medvetet kan det hjälpa oss att äta mindre och njuta mer av maten.

Låt oss gräva lite djupare…

Högtider och storhelger är ofta hektiska. För många innebär det att åka runt till olika släktingar för att hinna fira en stund med alla. Du kan lätt känna dig stressad och det kan sluta med att du äter både snabbt och mer än du planerat.

Genom att vara uppmärksam på ditt tempo kan du hitta balansen mellan att både njuta av det du äter (och njuta av sällskapet!) och hålla dig på banan. Att äta långsammare ger kroppen tid att signalera till hjärnan att den är mätt vilket kan hjälpa dig att inte äta för mycket, men att äta långsamt kan också hjälpa dig att bli mer medveten om dina ätmönster och göra det lättare att komma ihåg vad du åt. Det finns också en koppling till viktminskning. När forskare jämförde snabb-ätare och långsam-ätare fann de att den senare gruppen lyckades bättre med att bibehålla sin viktminskning.

Du behöver varken gott om tid eller en lugn miljö för att trycka på paus när du ska äta. När du hittat ditt sätt att sänka tempot kan du, när som helst och var som helst, avsiktligt äta långsammare och mer medvetet.

Läs mer om hur du hittar balans för att må bra.