Bästa tipsen för att bli av med ölmagen

Vill du bli av med den där magen? Du kan faktiskt ta en öl och ändå bli av med de extra kilona. Följ bara våra enkla tips.
Publicerad 12 juni 2017

​Det heter inte ölmage utan orsak - för mycket alkohol är en vanlig orsak till bukfetma. Och bukfetma kan vara farligt och öka din risk för viktrelaterade problem från hjärt- kärlsjukdomar till högt blodtryck, diabetes, sömnapné, och vissa typer av cancer.

Lästips, Bra mat vid diabetes >>

Ju större ölmage ju större är ditt midjemått, desto högre är risken och ett mått på över 94 cm för män och 80 cm för kvinnor betyder att det är dags att göra något åt det. Om du dricker mycket öl, eller annan alkohol är det bra att börja med att dricka mindre.

Skylla på ölet? 

Om du konsumerar för mycket kalorier - oavsett vad källan är - kommer de att lagras som fett. Om ditt intag är för högt och/eller du inte gör av med tillräckligt genom fysisk aktivitet kommer du med säkerhet att gå upp i vikt.

Det är särskilt män som är i riskzonen för att lägga på sig bukfett, inte bara för att de tenderar att dricka mer öl. På "dietistspråk" är män oftast "äppelformade", vilket innebär att fettet koncentreras runt midjan. Kvinnor brukar vara "päronformade" med mer fett kring höfter och lår. Du kan dock njuta av alkohol i måttliga mängder och ändå bli av med övervikten.

Följ våra bort-med-magen-regler för att undvika ölmage:

  • Välj alkoholsvagare ölsorter istället för de med full styrka: De har färre kalorier.
  • Släck törsten först med vatten för minska konsumtionen, och varva sedan öl med alkoholfria drycker, helst utan för mycket kalorier, t.ex. cola light eller lemonad, eller helst vanligt vatten.
  • Blir du sugen på en god kall öl? Varför inte gå på en promenad och sen dricka den? Att gå eller jogga förbrukar inte bara en del av kalorierna i en vanlig öl, eller annan alkohol. - Att röra på sig ger också många andra hälsofördelar. Så sätt igång och rör på dig!
  • Byt ut kalorierna i alkoholen mot kalorier i andra livsmedel. Om du vill ta dig ett glas kan du t.ex. skippa den där chipspåsen eller andra snacks (men offra inte nyttiga saker som frukt och grönsaker till förmån för mer alkohol, som inte innehåller så mycket näring).

Måttligt alkoholintag har visat sig ha potentiella fördelar, särskilt för hjärt-kärlhälsa, men överdrivet drickande är farligt.

Smarta snacks 
Där det finns alkohol finns det ofta mat också, och det gör det frestande att äta. Huvuddelen av de kalorier som konsumeras på fester kommer inte nödvändigtvis från alkoholen utan oftare från de feta snacks som vanligtvis serveras till. Istället för att äta nötter, ost och chips kan du prova följande:

  • Krispiga grönsaksbitar som morötter, paprika, selleri och zucchini. Byt ut de krämiga dippsåserna mot salsa eller böndipp.
  • Saltkringlor
  • Popcorn (men hoppa över smöret)
  • Rostat pitabröd

Måttlighetsstrategin
Många män som försöker gå ned i vikt ger upp tidigt eftersom de är rädda för att de ska behöva gå hungriga eller inte kunna dricka alkohol. Men nyckeln till att gå ned i vikt är att äta smart – inte att svälta sig eller ge upp allting man tycker om. Därför kan du dricka en öl då och då om du vill. Måttlighet är nyckelordet!