Håll koll på portionerna när du jobbar hemma

Så här hanterar du att ha tillgång till kylen 24/7
Publicerad 31 mars 2020

Känner du dig stressad av att jobba hemma med ständig tillgång till kylen? Bara för att du har mat så lättillgängligt behöver du inte tappa kontrollen helt. Nu kan det vara värdefullt att ha lite extra koll på portionsstorlekarna.

Att hålla koll på mängderna är en viktig del när du går ner i vikt men det är lättare sagt än gjort och vår hjärna kan lura oss. Forskning har visat att när människor äter från större förpackningar av mat och dryck så äter tenderar de att äta mer. I början av din viktresa kanske du är extra noggrann, men med tiden är det lätt att bli lite för självsäker med uppskattningarna. Nu kan vara tid att ta kontrollen igen. 

Oavsett om det är förpackningen med flingor eller påsen med chips kan de här strategierna hjälpa dig. Och kom ihåg: Portioner är personliga! Lagom portioner för dig beror på vad du äter och hur mycket du behöver för att känna dig nöjd, så länge som du håller dig inom din Pointsbudget. 

Servera dig själv

Det bästa sättet att hålla koll på portionen är att faktiskt väga den. Med tiden kommer du att träna upp dig och kan automatiskt få till en lagom stor portion. Börja med att lägga upp portionen du brukar äta av tex popcorn eller pasta i en skål eller på en tallrik, sen…

Mät eller väg

En fördel med att jobba hemma: du kan enkelt väga eller mäta dina portioner. Så ta fram måttsatsen eller matvågen och ta reda på hur mycket du faktiskt äter. 

Lägg in det i appen

Använd ViktVäktarna® appen för att få reda på produktens Pointsvärde. (Tips! Streckkodsläsaren som du hittar uppe till höger på Min dag är perfekt om du har förpackningen framför dig.) Hur påverkar den här portionen i din budget?

Bestäm dig

Passar den här portionen i din budget? Kom ihåg att du kan fylla upp portionen med Nollpointsmat. Tar du lite mindre pasta och fyller på med mättande grönsaker istället kan du få en perfekt måltid för lite mindre Points. 

Använd din hand

Du kan uppskatta portioner med din hand. Använd vår guide här nedanför när du uppskattar dina portioner. Självklart är händer olika stora, men om du är nyfiken på om dina mängder är rätt, testa att uppskatta hemma och mät med en våg eller måttsats och se hur väl det stämmer. 

Låt inte kastrullerna stå på bordet

Ta din portion vid spisen och gå sedan iväg och ät vid bordet. Det är lockande att ta en extra portion om kastrullen står precis framför dig. Är du fortfarande hungrig tar det bara några sekunder att gå till spisen igen, men sannolikheten att äta för mycket minskar. 

Använd Community

Ta hjälp av medlemmarna i Community, det finns olika strategier för att hålla koll på portionerna, kan du få några nya idéer?