Höstens svenska säsongsvaror

Passa på att njuta av säsongens svenska råvaror. Kål, rotfrukter, och svenska äpplen, viltkött och svamp.
Publicerad 28 november 2017

Nyttigt, gott och mättande!

Kål och rotfrukter innehåller massor av fibrer och nyttiga antioxidanter, och gör dig mätt trots att kaloriinnehållet ligger nära noll.

Prova rotsaksgratäng och rotmos, ugnsrosta rotfrukterna eller använd dem i matlagningen. Då kan du ”späda ut” kaloriinnehållet i maten och äta stora – men kalorisnåla – portioner.

Morötter är rika på vitamin A och innehåller ett färgämne som ger din hud en vacker färg. Prova även vita, gula och lila morötter!

Kålrot ger dig fibrer och antioxidanter.

Kålrabbi är fräsch och god till grönsaksdippen.

Palsternacka är söt och aromatisk.

Persiljerot har en pepprig smak.

Vitkål är rik på C-vitamin och fibrer, och god både rå och tillagad; kokt eller wokad, eller som pizzasallad.

Rödkål har en härlig färg – strimla den med osthyvel och lägg till bitar av apelsin för att få en saftighet och fräscht syrlig smak.

Svenska äpplen är säsongsvaror med massor av smak och härliga dofter. Upptäck de olika sorterna och hitta din favorit, kanske Katja, Gravensteiner, Gloster eller Aroma. Njut ett svenskt äpple som mellanmål – passa på när det är säsong!

Viltkött är magert och näringsrikt och snällt mot miljön. Gör goda grytor och stekar, biffar av mager färs. Varför inte kombinera med egenplockad svamp och härliga rotfrukter?

D som i Ditt försvar

Fortsätt ladda med D-vitamin för att stärka immunförsvaret och hålla dig frisk och pigg i höst. Solen har så här års bara effekt på ditt D-vitaminförråd om du åker till sydligare breddgrader, men du kan få i dig en hel del via maten. De viktigaste källorna är berikad mjölk (de flesta sorter med låg fetthalt är berikade, men kolla för säkerhets skull!), fet fisk som sill, makrill och lax.

Om du inte fått så mycket sol och misstänker att dina förråd av D-vitamin inte laddades upp tillräckligt under sommaren finns kosttillskott (diskutera gärna med din läkare).