Njut av favoritmaten

Med en bra plan kan du äta av allt du gillar.
Publicerad 12 april 2019

Har du någon maträtt som du gillar lite extra, eller något eller några livsmedel du inte kan vara utan som känns svåra att hantera? Det kan vara så att du äter dem utan att ha planerat för det eller att du tycker att det är svårt att sluta äta när du väl har börjat. Du kanske bestämmer dig för att det bästa sättet att klara av det är att undvika att äta av dem helt och hållet. Men att sluta äta något du verkligen gillar leder ofta bara till att du känner dig frustrerad, berövad och längtar efter det ännu mer. Det är receptet för att överäta av det i långa loppet. I stället bör du överväga att göra en hållbar plan för hur du ska kunna äta det du gillar.

En förnuftig lösning

När vi berövar oss själva specifik mat har studier visat att vi är mer benägna att få begär efter den maten. Föga överraskande. Men även genom att sätta en strikt ”jag-får-inte-äta-det”-regel för oss själva undviker vi att upprätta en rimlig plan. Tänk så här: Om du undviker din absoluta favoritmat i en månad, är det då troligt att du bara kommer att äta lite av det när du väl får äta det, eller är risken stor att du går all in och äter mycket?

Istället för att sätta orimliga förväntningar på oss själva – och sen må förfärligt när vi trillar dit – är det bättre att ha inställningen att du får äta av det då och då i lagom mängd och planera för det. Din plan kan göra att du känner dig mindre berövad och hjälper dig att hitta en bra balans i hur du ska hantera både dina speciella favoriter, men även allt annat du äter.

Din femstegs-plan

För att komma igång ska du planera för att äta en av dina absoluta favoriter. Följ dessa fem steg och kom ihåg att meningen är att det ska hjälpa dig till mindre oplanerat ätande:

  1. Välj något du verkligen, verkligen gillar men som du känner att du borde avstå.
  2. Bestäm dig för när och var du ska äta det. Det är bäst att välja en plats och tidpunkt då du inte är särskilt hungrig.
  3. Bestäm dig för hur mycket du ska äta.
  4. Räkna ut Pointsvärdet.
  5. Njut av det tillsammans med andra för att tysta eventuell självkritik över vad du ”borde” äta.

Duka för framgång

Som tillägg till ovan fem steg kan följande vara bra att ta i beaktande för att hjälpa dig att få en utsökt upplevelse utan att döma dig själv.

För det första, bestäm hur du ska få in favoritmaten i din budget. Ska du använda dina dagliga och äta lite mer av NollPointsmaten den dagen, eller ska du använda din Veckobonus och de Points du ev. sparat från tidigare dagar under veckan?
Därefter, begränsa exponeringen genom att köpa en mindre förpackning snarare än en stor förpackning. Om din favorit är t ex Chocolate chip cookies, överväg att gå till konditoriet och köp en styck istället för att köpa en hel förpackning i affären.
Slutligen, kom ihåg att äta sakta och uppmärksamma smaken du gillar och verkligen njuta av varje tugga.