Nudlar i olika former

Nudlar är gott och passar bra till de flesta rätter. Vi lär dig hitta rätt i nudeldjungeln!
Publicerad 28 november 2017

Utbudet är stort när det gäller råvarubas, form och energitäthet. Pasta, ris, potatis, bulgur och quinoa är välkända kolhydratkällor i en måltid. För den som vill ha ännu mer valmöjligheter är nudlar ett hett tips. Nudlar, Asiens egen pasta, går att spåra ända tillbaka till 500 f.Kr. Nudlar finns i olika tjocklekar och kan göras på vete, bönor eller ris. Att nudlar funkar bra i wok var det nog många som förstod redan 1990 när wokpannan blev årets julklapp och att det är billig och lättlagad mat har nog alla som levt på studielån erfarit. Men i takt med att Asien, och kanske framför allt Thailand, kommit att bli ett populärt resmål har användningen av nudlar och kunskapen i de svenska köken ökat. I dag kan snart alla svänga ihop sin egen variant av thailändsk pytt i panna, Pad Thai. Men nudlar med dess korta tillagningstid och enkla preparering funkar även i många andra rätter så som soppor, sallad och tillsammans med fisk eller kött. De kan kokas, stekas, friteras eller wokas. Vill man sätta smak på nudlarna kan man woka eller marinera dem i exempelvis soja eller kokosmjölk. Skulle det bli några nudlar över passar de utmärkt att använda även dag två.

Äggnudlar

Bas: ägg och vetemjöl.
Utseende: långa, smala, krusade eller platta. Olika nyanser av gult från äggen.
Tillagning: kokas i vatten i några minuter. Bäst är om de har tuggmotstånd. Kan med fördel wokas eller stekas.
Passar till: wok, kött eller fisk, i sallad och soppa.

Risnudlar

Bas: rismjöl och vatten. Kan också innehålla majsstärkelse.
Utseende: genomskinliga platta eller runda, är aningen sega när de är tillagade. Säljs torkade, färska eller frysta i olika format och tjocklek.
Tillagning: läggs i en skål och täcks med kokande vatten. Ska sedan stå och dra i några minuter, (hur många varierar, se på förpackning) innan vattnet hälls av och risnudlarna sköljs med kallt vatten.
Passar till: wok, kött eller fisk, i sallad och i soppa. I Vietnam är risnudlesoppan Pho en nationalrätt som äts till frukost, lunch och middag. Överallt i städerna finns små ”hål i väggen”-restauranger som serverar den.

Glasnudlar

Bas: mungbönor.
Utseende: smala som trådar, genomskinliga.
Tillagning: ska blötläggas i cirka 10 minuter och sedan kokas mycket snabbt.
Passar till: wok, kalla rätter, soppa eller att friteras.