Så här hanterar du en Points-chock

Oroa dig inte – du behöver inte kasta all mat du har.
Publicerad 8 december 2020

Har du hunnit registrera något och tänkt ”Oj var det så många Points?!?” Oroa dig inte, du behöver inte slänga all mat och köpa ny eller sluta äta din favoritmat. Vi ska visa dig hur du ska använda maten även om den innehåller många Points och hur du gör för att förändra dina matvanor stegvis, en måltid i taget.

Du behöver inte få panik.

Kom först och främst ihåg att alla livsmedel kan ingå i ett hälsosamt sätt att äta och passa in i din budget. Det är just det som gör ViktVäktarna® så effektivt och gör att du kan gå ner i vikt varaktigt! Om du precis har registrerat något som hade fler Points än vad du förväntade dig ska du bara ta några djupa andetag. Gör så här:

1. Stanna upp och fundera.

Istället för att bli besviken på dig själv ska du känna efter hur du mår. Livsmedel som har många Points är ofta också rika på näringsämnen och mättande (som till exempel avokado, nötter, frön, nötsmör och feta mejeriprodukter), så i slutändan kan de göra att du känner dig naturligt mätt längre.

2. Gör dig själv en tjänst: planera i förväg.

Tänk igenom vad du ska äta under resten av dagen och om du vill göra några justeringar. Ett sätt är att registrera dina planerade måltider och mellanmål i förväg. På så sätt får du ett hum om hur du ska fördela de Points du har kvar.

Planera i förväg och prioritera måltider och mellanmål du verkligen tycker om.

Vem älskar inte efterrätter!? Men kanske tycker du bättre om att få njuta av glass i soffan, snarare än i bilen efter ett spontanstopp på en drive-in. Se därför till att ha med dig ett mellanmål i väskan (för att helt slippa fatta snabba beslut och falla för frestelser) eller välj något med färre Points på drive-in-menyn och spara glassen till ett tillfälle då du verkligen kan njuta av den.

3. Lär dig om NollPointsmat.

Om du planerar hur du ska äta under dagen och upptäcker att du har för få Points kvar i din budget för att kunna bli mätt så är det ingen fara. Titta på hur du kan fylla ut dina måltider eller mellanmål med din NollPointsmat.

Utmana dig själv och ät NollPointsmat varje dag. Det behöver inte vara så komplicerat, utan att komplettera det du redan äter med NollPointsmat kan hjälpa dig att hålla dig mätt längre.

  • Frukost: Lägg till lite frukt (tex jordgubbar, blåbär och hallon) i eller som ett tillbehör till frukosten.
  • Förmiddagsmellanmål: Ett äpple och ett kokt ägg som mellanmål på förmiddagen.
  • Lunch: Lägg till överblivna grönsaker som tillbehör till matlådan med pasta till lunch.
  • Eftermiddagsmellanmål: körsbärstomater som snacks på eftermiddagen när suget faller på.
  • Middag: Lägg till en ny grönsak som tillbehör till middagen.

Är du fortfarande hungrig? Inga problem, vi finns här!

Det sista vi vill är att du begränsar matintaget under resten av dagen efter att ha gjort av med fler Points än du hade räknat med. Du måste inte hålla dig exakt till din budget varje dag, utan det är ok om det råkar bli några Points för mycket. (Spoiler: Det här kallas den hälsosamma zonen).

Dessutom får du en Veckobonus varje vecka, som är en extra pott med Points som du kan använda hur du vill! Så om du åt upp hela pizzan och våra tre tips helt enkelt inte funkar så har du alltid din Veckobonus att ta till.

Dina Points är till för dig – inte tvärtom.

Ingen är perfekt – Registrera dina måltider och lär dig mer allt eftersom och fortsätt registrera. Om du låter bli att registrera det du ätit för att du är rädd att se antalet Points så ska du tänka på att det här inte är någon tävling. Hälsosamma matvanor föds inte över en natt, och för att kunna nå dina långsiktiga mål måste du kunna leva! Det finns ingen anledning att vara rädd för hur många SmartPoints du kommer upp i – informationen är bara till för att hjälpa dig göra rätt val nästa gång. Glöm inte det!

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.