Så kan du hantera ohjälpsamma tankar

När saker och ting inte går som du tänkt dig kan du inte alltid kontrollera vilka tankar som dyker upp. Undvik att dras med av dina tankar och starta istället en ny konversation i ditt huvud.
Publicerad 17 november 2022

Här kan du ladda ner en PDF med Veckans strategi.

Låt oss gräva lite djupare…

Har du ibland försökt mota bort ohjälpsamma tankar? Det är inte alltid så lätt. Vi kan inte alltid stoppa tankarna, men vi kan lära oss hantera dem och på så sätt ge dem mindre utrymme och kraft. Ett sätt är att acceptera dem som bara tankar - inte sanna påståenden - och sedan ta tillbaka makten genom att bjuda in andra hjälpsamma och handlingskraftiga tankar.

Det här tillvägagångssättet är betydelsefullt under din viktresa eftersom det du tänker ofta styr vad du gör. Så om du lyssnar på dina tankar om misslyckande och tänker att du borde ge upp är det stor risk att du kommer att göra just det. Men om du tar ett steg tillbaka och skapar distans till vad din hjärna säger så ger du dig själv utrymme att inse att dina tankar inte är fakta. Du kan låta tanken komma, men om du inte ger den något värde och inte låter den påverka dig fastnar du inte heller i den.

Att förändra ditt sätt att förhålla dig till dina tankar sker inte över en natt. Det kräver tid och uppmärksamhet då många av våra tankar är automatiska. Var tålmodig och utforska den här tekniken i din egen takt efterhand som du uppmärksammar ohjälpsamma tankar.

Läs mer om månadens tema som handlar om beprövade strategier som hjälper dig att lägga en bra grund för att kunna avsluta året framgångsrikt.