Så skapar du vanor som håller i längden

Publicerad 18 maj 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Vanor skapas genom att öva på ett beteende ofta. Men för att komma ihåg att öva på det behövs något, en signal, som påminner oss om att faktiskt göra vårt önskade beteende. Signalen kan vara en vana vi redan har och som vi gör ofta. När du gör din etablerade vana blir det signalen som triggar dig att göra ditt nya beteende. Så nästa gång du kämpar med att få till en ny hälsosam vana, testa att länka ihop det med något du redan har för vana att göra.

Låt oss gräva lite djupare…

Nyckeln till att skapa nya vanor stavas repetition. Det är därför det är till stor hjälp att para ihop något du regelbundet vill börja göra (t ex meditera) med en vana du redan gör konsekvent (t ex bäddar sängen). Så länge du fortsätter att bädda din säng, desto mer sannolikt är det att du fortsätter meditera.

Även om du kanske hört att det tar 21 dagar (eller ett annat specifikt antal dagar) att skapa en vana så är sanningen den att det inte finns någon fast tidsram för när ett beteende blir en etablerad vana. Vissa vanor är enklare och går snabbare att få till, medan andra är mer komplexa och kan ta längre tid. Det handlar om att hitta två beteenden att para ihop och upprepa igen och igen och igen.

Läs mer om månadens tema som handlar om Myter.