Så slutar du förstöra för dig själv

Publicerad 22 februari 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Ibland gör vi helt enkelt inte som vi tänkt oss. Då är det lätt att anklaga sig själv och tänka “Varför kan jag inte bara göra som jag tänkt? Varför förstör jag för mig själv?” eller “Jaha, samma visa igen. Tänk om jag bara var tillräckligt motiverad”. När saker och ting inte går som vi tänkt oss kan det få oss att känna oss frustrerade och det kan stå i vägen för vår framgång. Nästa gång du är i en sådan situation kan du använda stegen nedan för att agera annorlunda.

Låt oss gräva lite djupare…

“Varför förstör jag alltid för mig själv?”

Om du någon gång anklagat dig själv för att du inte gjort som du tänkt eller för att du inte varit tillräckligt motiverad kan tekniken Spola tillbaka bandet hjälpa dig.

Låt oss säga att du oplanerat köpte en lunch som spräckte din dagliga budget.

Du är irriterad.

Du är arg på dig själv.

Du är nere för räkning.

Börja med att försöka visa dig själv lite vänlighet. Saker och ting händer och du kan alltid ta dig tillbaka på banan. Om du tittar tillbaka på varför du hamnade i den här situationen så kanske det visar att du inte lagade tillräckligt med mat till middag igår för att det skulle bli rester. Eller så kanske du glömde att packa ner lunchlådan som fanns i kylen. Med det i åtanke kan du mentalt lägga en lapp bredvid dina nycklar så att du inte glömmer.

Att titta tillbaka på situationen kan hjälpa dig att se sambanden som finns mellan vilka faktorer som spelade in och lägga märke till eventuella mönster i ditt agerande, dina tankar eller känslor. Du är då utrustad med rätt verktyg för att ta reda på vad du ska göra härnäst.

Det kan också hjälpa dig ta bort självkritik och skuld från ditt ordförråd. Och du kommer att identifiera - och göra - små förändringar för att skapa momentum och fortsätta framåt.

Läs mer om att skapa momentum och få ett bra flyt på viktresan.