Så tar du tillbaka känslan av kontroll

Publicerad 17 juni 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Vår tillvaro kan gå från att vi i ena stunden har en känsla av att vi har full koll på saker och ting till att i nästa känna att vi har noll koll. Så här återtar du känslan av kontroll för att hålla dig på banan mot mål.

Låt oss gräva lite djupare…

Att vilja ha kontroll ligger i vår natur. De flesta av oss gillar känslan av att det är vi som styr skeppet. Att ha en känsla av “intern kontroll” hjälper oss att känna oss gladare, mindre stressade och mer motiverade, och allt detta kan få din vikt- och hälsoresa att kännas mer genomförbar.

Men som vi alla vet så finns det en hel del saker som kan slå undan benen på oss och få oss av banan utan att vi kan göra någonting åt det. Ju mer vi uppehåller oss vid dem, desto mer låsta känner vi oss, och det känns som att ingenting vi gör spelar någon roll. Inte särskilt motiverande eller inspirerande, eller hur?

Att skifta fokus till nuet och vad vi kan kontrollera kan å andra sidan göra det motsatta. Det hjälper oss att se hur vi kan ta oss framåt - hur vi kan anpassa resan, staka ut en ny kurs eller på andra sätt vara flexibla längs resan och göra det vi kan göra och som vi vet är bra för oss. Då sätter vi oss själva i förarsätet och tar tillbaka känslan av kontroll.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kan hålla dig på banan genom att vara flexibel.