Sätt hälsosamma riktlinjer

Veckans strategi
Publicerad 10 november 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Låt oss gräva lite djupare…

Om du ibland känt dig besviken på dig själv för att du saknar “brist på viljestyrka”, så är det dags att tänka om. Det krävs massor av energi för att stå emot det vi gillar och fatta beslut om ett hälsosammare val eller att få till den där nya vanan, och den energin minskar ju mer du använder den och ju tröttare du blir. (Det är en anledning till att det kan vara extra svårt på kvällarna).

Så vad fungerar bättre? Att sätta “om/då”-riktlinjer för dig själv. Genom att bestämma hur du ska hantera knepiga situationer i förväg så säkrar du upp att du agerar såsom du vill göra och då behöver du inte lägga energi på att ta beslutet i stunden. Försäkra dig bara om att ditt “då” är tveklöst görbart och är fokuserat på vad du vill göra. Om du t ex bojkottar pizzakvällen helt och hållet är risken stor att du misslyckas. Men om du bestämmer dig för att njuta av två pizzaslices och samtidigt har en handlingsplan för hur du ska agera om du fortfarande är hungrig, ja då har du satt dig själv i förarsätet.

I takt med att du fyller på din kalender med olika festligheter under julmånaden kan du skapa några riktlinjer för knepiga situationer i vardagen och för speciella tillfällen för att hålla dig på banan och avsluta året starkt.

Läs mer om månadens tema som handlar om beprövade strategier som hjälper dig att lägga en bra grund för att kunna avsluta året framgångsrikt.