Vecka 29: Självbild – gilla det du ser

Självbild är sammanfattningen av hur du ser på dig själv. Att ha en realistisk och positiv självbild där du tycker om dig själv är en av de viktigaste hörnstenarna för att du ska må bra och vara trygg i din egen kropp.
Publicerad 9 november 2015

Du har kanske lätt att vara kritisk mot dig själv när du står framför spegeln och letar fel och skavanker, börjar tänka elaka och negativa tankar om dig själv och din kropp. Det leder in i en negativ spiral och skev självbild. En skev självbild gör ingen glad, allra minst dig själv.
Tycker du om dig själv är det lättare att tycka om andra och därför är det snällt mot både dig själv och din omgivning att vara vänlig mot dig själv och tycka om det du ser. Inte skulle du granska en annan människa och tänka hur ful och värdelös personen framför dig är?

Självmedkänsla
Ett viktigt begrepp när det kommer till att bry dig om dig själv är självmedkänsla. Det är ett bra sätt att bli vän med dig själv. Försök vara så vänlig och medmänsklig mot dig själv som du är mot dina medmänniskor. Alla är vi människor med fel och brister, men det är helt okej. Första steget mot att bryta ett mönster är att bli medveten om att du har det. Så notera hur du talar till dig själv, vad säger din inre röst och i vilken ton? Lyssna till dina tankar. Ofta säger vi saker till oss själva som vi aldrig skulle säga till någon annan för att det är alldeles för elakt och kränkande. Att bli medveten om det är ett första steg. Att våga erkänna när saker känns jobbigt både för dig själv och andra är också viktigt.

Lär känna din kropp
Att ha en positiv självbild handlar inte bara om att lära känna dina tankar och vara snäll mot dig själv i sinnet, det handlar också om att lära känna din kropp och vara snäll mot den. Hur är din kropp egentligen? Att iaktta, använda och acceptera din kropp precis som den är. Ju mer du lär känna din kropp, ju sannare blir din bild av dig själv. Viktigt är då att bara acceptera kroppen precis som den är, utan att döma.

Tacksamhet
Kroppen är fantastisk som tar hand om oss och hjälper oss genom livet, och att vara tacksam för att du till exempel kan njuta av god mat, lukta på härliga vårblommor och ta en promenad i solen är alla kroppens förtjänster. Att vara tacksam för att kroppen fyller en funktion och fokusera på allt din kropp gör möjligt är ett bra sätt att skapa en bättre relation till den. Se kroppen som din bästa vän, ett redskap som tar dig genom livet och ger dig chansen att uppleva allt som det har att erbjuda.

Ge dig själv komplimanger
Det kan kännas svårt och löjligt att säga snälla saker till dig själv, men det kan faktiskt hjälpa att säga högt vad du är nöjd över och flirta med din spegelbild. Börja din morgon med att säga ”vilken vacker kropp”, ös komplimanger över det du är stolt över och framhäv det du gillar med dig själv. Det är något du kan träna på varje dag, helt enkelt byta ut kritiken mot en komplimang.

Att skapa en positiv självbild är något som kräver mycket träning för de allra flesta av oss. Men med små förändringar, lite varje dag, så kan du förändra bilden av dig själv. Genom att bli medveten om din kropp, dina tankar om den och vara tacksam för allt den faktiskt gör för dig och att berömma den för det, är en bit på vägen.