Sojaprodukter – hälsosamt och populärt

Publicerad 28 november 2017

Sojaprodukter tillhör basen i det asiatiska köket och har på senare tid blivit allt mer populära världen över, bland annat på grund av sina mångsidiga hälsoeffekter. Lär dig mer om ”mirakelbönan”!

Vegetarianer och veganer, och personer som av olika anledning inte tål mjölkprodukter har under lång tid använt mjölk och yoghurt gjord på soja, och under de senaste åren har fördelarna med sojaprodukter uppmärksammats även av andra. Sojabönan jobbar för din hälsa – på bred front.

Hälsa via fytoöstrogener

I vissa sammanhang kallas sojabönan en mirakelböna. Bönan har positiv inverkan på kolesterolnivåerna, och är en bra källa till så kallade fytoöstrogener. Fytoöstrogenerna liknar kroppens eget östrogen och har bland annat visats ge en skyddande effekt mot vissa cancerformer (framför allt bröst- och prostatacancer), lindra klimakteriebesvär och motverka benskörhet.

Sojabönan har ett högt innehåll av näringsämnen och innehåller fullvärdigt protein. Sojaproteinet har en bra aminosyrasammansättning och en bra balans av livsnödvändiga aminosyror som annars är sällsynt i vegetabilisk mat.

Sojabönor används till exempel i sallader, grytor, köttersättningsprodukter (bl a grytbitar, korv, pastej och pålägg), sojadryck, och matlagningsprodukter såsom sojagrädde, samt i tofu, misosoppa och fermenterade sojaprodukter.

  • Sojaprodukterna har som regel ett högt proteininnehåll och låg fetthalt – kolla upp antal Points värde i appen
  • Om du väljer sojamjölk istället för vanlig komjölk, kolla så att den är berikad, så att du får i dig samma mängd kalcium som från motsvarande mjölkprodukt.

Allergiinfo

För den som inte tål laktos eller mjölkprotein är sojaprodukter ett bra alternativ. Sojaprotein kan ge kraftiga reaktioner hos sojaallergiker, även om det förekommer i mycket små mängder. Därför måste soja eller risk för spår av soja alltid deklareras på förpackningen.

Bra miljöval?

Majoriteten av all odlad soja används i dag till djurfoder och stora sojaodlingar medför ofta skövling av regnskog. Ta gärna reda på var och hur sojaprodukterna du köper har odlats. Att välja ekologiska sojabönor är en bra början.