Vårinspiration

Våren står för dörren och naturen börjar vakna till liv. Många får tillbaka livsgnistan när solen återvänder. Våren är därför en optimal tid för nystart. Utnyttja den nyvunna energin till att börja träna, äta bättre och staka ut vägen mot nya mål.
Publicerad 17 mars 2016

Nystart

Kanske var det inte längesedan du jobbade entusiastiskt mot en hälsosammare livsstil. Sedan hände något. Mörkret föll och den bitande kylan gjorde det olidligt lockande att stanna i soffan. Ungefär samtidigt blev det betydligt svårare att tacka nej till fikabrödet och andra frestelser. Under den mörka och kalla årstiden är det många som går i mental och fysisk ide. Mörkret gör att trötthetshormonerna får övertag i kroppen och målen man siktade mot för ett par månader sedan kan kännas mer eller mindre ouppnåeliga. Men när solen återvänder börjar energin förhoppningsvis komma tillbaka och det känns motiverande att ta nya, friska tag. Utnyttja de allt längre dagarna till att komma i gång med joggingrundan efter jobbet. Eller leta fram gymkortet som legat orört sedan nyår. Kanske är det också dags att sätta nya mål och se över strategin för att nå dem. En riktig nystart kan sporra som få andra saker. Man börjar på ett nytt blad och kapar banden med tidigare misslyckanden. Allting blir möjligt och man kan koncentrera sig på målsättningen med nyvunnen energi och motivation.

Flytta ut träningen

Att flytta ut ur gymmet och träna i det fira har många fördelar. Naturupplevelsen, den friska luften, solljuset, variationen och möjligheten att kunna träna var som helst är bara några. Dessutom är det gratis. Att vistas i naturen är också ett effektivt sätt att hantera stress. Mängden stresshormoner minskar och blodtrycket sänks efter bara några minuter. Därtill stärker det immunförsvaret och gör oss piggare och mer klartänkta. Det har också visat sig att personer som tränar utomhus är lugnare och mer tillfreds efter ett träningspass än de som tränar inomhus.

Vårinspiration

  • Börja i liten skala om motivationen tryter. Ta till exempel långa promenader i naturen när vårsolen är framme. Det är något som alla orkar med och det är ett bra första steg mot att komma igång med annan träning.
  • Väck cykeln från vintersömnen och börja cykla till jobbet.
  • Även trädgården vaknar till liv nu. Ägna en helg åt trädgårdsarbete.
  • När ljuset och värmen återvänder brukar man längta efter lättare och fräschare mat. Leta fram nya, hälsosamma recept och lägg fokus på ett ökat intag av grönsaker och frukt.
  • Lär dig något nytt. Gå en matlagningskurs eller testa på klättring, kajak eller någon annan sport du varit sugen på att prova. Att lära sig nya saker triggar igång motivationen och allting känns lite lättare och roligare.