Frågor och svar om att vara Coach | WW ViktVäktarna

Frågor & Svar

på de vanligaste frågorna gällande jobbet som coach hos oss

Vilken typ av företag måste jag ha?

Du väljer själv vilken företagsform du vill verka under. Vanligast är enskild firma. En del coacher har aktiebolag för att inte blanda in företagets ekonomi med sin privata. Läs mer på Skatteverket. De har även kostnadsfria kurser.

Kan jag även arbeta mot företag?

Ja, många av våra coacher har också kurser ute på olika företag. Under utbildningarna pratar vi också mer om hur det går till. Läs mer om VikVäktarna På jobbet.

Vilka fasta kostnader kan jag förvänta mig?

Du betalar hyran för din lokal.

Jag har redan företag som inte är kopplat till hälsobranchen, kan jag driva min coachverksamhet i samma företag?

Det finns inga hinder att driva coachverksamhet i samma företag. Stäm av med Skatteverket om du måste komplettera din företagsbeskrivning samt även med ViktVäktarna.

Vem står för marknadsföring?

Marknadsföring i TV/Radio och ViktVäktarnas kanaler i sociala medier sköter vi nationellt. Våra coacher arbetar lokalt med sociala medier och kontaktar själva lokaltidningar och lokalradion för att marknadsföra sina egna workshops. Den lokala marknadsföringen är coachens egen investering. Det finns även flyers/affischer att kostnadsfritt beställa för att synas lokalt.

Måste jag sköta min bokföring själv?

Du behöver inte göra din bokföring själv. Du kan välja att anlita en redovisningsbyrå och du står för kostnaden.

Hur mycket administrativt arbete ingår i jobbet som coach?

Du förbereder veckans strategi, gör beställningar och packar upp varor. Rapportering sker via kassan och du sköter din medlemsvård. Vi räknar med att varje workshop tar ca 3 h inkl. administration. I denna tid ingår även sociala medier.

Vad kan jag få hjälp med att starta eget företag?

Läs mer om hur starta du eget företag eller kontakta Skatteverket. De har även kostnadsfria kurser.

Kan jag leva på min coachverksamhet?

Några av våra coacher har ViktVäktarna som enda uppdragsgivare. Vanligast är då att man har workshops på olika orter och antalet varierar från 3-5 workshops. Några coacher kombinerar det även med företagsmöten.

Hur hanterar jag leveranser och lager?

Du beställer material för workshopen via vår interna webbshop. Du bestämmer själv vilka dagar du vill ha leverans och om de ska skickas hem till dig eller till din lokal. Leveranserna är kostnadsfria.

Kan jag jobba var som helst i landet?

Tillsammans med din kontaktperson på ViktVäktarna planerar ni var du kan öppna upp.

Vilka krav ska jag ställa på en lokal?

Under utbildningen kommer vi att gå igenom vad som krävs för att en lokal ska fungera för att hålla workshops. Men vad du kan tänka på redan nu är att det ska finnas plats för ca 30 sittande, försäljnings-area samt plats för Check-in.

Arbetar jag helt själv eller vilket stöd kan jag förvänta mig?

ViktVäktarna stöttar dig från början. Du kommer att få en mentor som finns tillhands för dig. Beroende på var du bor kan du även göra praktik hos en coachkollega. När det är dags att starta upp är din mentor med första gången och besöker dig även efter några veckor. Närsomhelst kan du be om hjälp och stöttning. Det brukar ta ca 6-9 månader innan man är helt varm i kläderna som coach.

Vad innebär infomöte och vem träffar jag där?

Vi presenterar vårt företag och vad det innebär att arbeta som coach hos ViktVäktarna. Du har möjlighet att ställa frågor om vad det innebär att utbilda sig till coach hos ViktVäktarna. Infomötet tar ca 1,5 timme och är förutsättningslöst. Du träffar ansvariga för utbildning och coachverksamheten.

Var ska jag vända mig om jag stöter på problem eller behöver information?

När du blir coach får du en mentor. Du kommer även att vara i kontakt med vår coachsupport. Vi har även en kommunikationsplattform – Workplace med information om t.ex. administrativa frågor, kampanjer, nyheter, kostprogram, produkter mm.

Hur lång tid tar det innan jag kan börja jobba?

Vi planerar för ca 3 utbildningar per år. Vi uppskattar att det tar 3-6 månad att genomgå vår utbildning, ev praktik.

Finns det vidareutbildning?

Efter att man startat upp sina workshops arbetar man ca 6-8 månader innan det är dags för vidareutbildning. Då lär man sig mer om bla näringslära och får använda sig av sina erfarenheter av medlemmar och workshops. Vi tittar även på tekniker för coaching.

Vem kan bli coach?

Alla som har coachutbildning alt kunskap om ViktVäktarnas program kan bli coach hos oss. Har du båda erfarenheterna är det såklart en fördel. Du kanske arbetar med hälsa i andra forum men det allra bästa är om man själv har erfarenhet av viktminskning såklart. Du bör också ha ett genuint intresse för andra människor och kunna hålla en workshop med många deltagare. Har du dessutom kunskap om hur man sköter ett litet företag är det naturligtvis ett plus men också något man kan lära sig.

Måste jag göra egna investeringar?

Ja, din tid och ev kostnader för din lokal samt resekostnader till våra utbildningar. Vi står för din utbildning, ditt lager och vi stöttar dig i din uppstart.

Kostar det något att utbilda sig till coach hos ViktVäktarna?

Nej, utbildningen är kostnadsfri och vi står för kost och logi under utbildningarna. Du står för ev resekostnader.

Måste jag ha körkort och/eller tillgång till egen bil?

Nej, bara om du ska hålla workshop på orter och ställen dit du själv behöver frakta material.

Måste jag arbeta heltid?

Nej, du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på ditt uppdrag som coach.

Vilken uppsägningstid har jag?

Du har 6 månader uppsägningstid från din uppstart, dvs från det datum när du öppnar din ort.