Må bra

Guide för ammande mammor

Kan man gå ned i vikt på ett säkert sätt när man ammar? Här är några synpunkter från experter och andra nyblivna mammor.

Chris var medlem i WW ViktVäktarna när hon blev gravid med tvillingar. När hon hade fött sina två flickor ville hon gärna börja med programmet igen. Efter sex veckor fick hon OK av doktorn och gick direkt till ett möte hos WW ViktVäktarna för att komma tillbaka på rätt spår.

Karen Miller-Kovach, fd chefsforskare på Weight Watchers International, säger att Chris berättelse är typisk för nyblivna mammor. "Man känner sig som en strandad val och motivationen att gå ned i vikt är mycket hög", säger hon. "Det är det perfekta tillfället att försöka gå ned. Om du dessutom ammar behöver du inte jobba riktigt lika hårt för att gå ned i vikt, men du är mycket motiverad. Man måste dock hejda sig lite så att man inte blir alltför ivrig."

Friskt barn och hälsosam viktminskning 
Hur mycket är "för mycket"? Om du går ned för mycket i vikt, säger Karen Miller Kovach, kommer det att påverka din mjölkproduktion och det kan i sin tur påverka barnets hälsa. Hon säger: "En genomsnittlig viktminskning på 500 g i veckan klarar du av utan att det påverkar mjölkens kvalitet eller kvantitet".

WW ViktVäktarna har utformat riktlinjer för sina medlemmar så att de kan anpassa SmartPointsprogrammet till de särskilda näringskrav som gäller för ammande mammor. Fråga din läkare när du har fött ditt barn, vad han eller hon tycker om dina planer att gå ned i vikt medan du ammar och ifall du behöver göra några särskilda justeringar.

Om du ammar och du bestämmer dig för att gå ned i vikt med WW ViktVäktarna rekommenderar vi att du går till möten där du kan få personligt stöd för dina särskilda viktproblem.

Mötena ger ett bra tillfälle att arbeta med en coach på att anpassa riktlinjerna så att de passar ditt liv. Betsy, en medlem och mamma instämmer: "Jag visste att jag inte kunde börja i WW ViktVäktarna förrän efter min sexveckorskontroll, så tre dagar efter kontrollen gick jag till mitt lokala möte!" säger hon. Med hjälp från en "helt fantastisk coach", lyckades Betsy så bra att hon nu väger mindre än innan hon blev gravid.

Kom ihåg: Om du är mötesmedlem hos WW ViktVäktarna innan du blir gravid kan du frysa ditt medlemskap medan du är gravid (du får inte gå ner i vikt med WW ViktVäktarna under graviditeten). Du kan få mer information från din coach.

Övrigt om amning 
Du kan behöva rådfråga din läkare om du har särskilda dietrestriktioner. Fråga din läkare om du är allergisk mot mjölk, om du ammar fler än ett barn, om du märker att din mjölkmängd minskar eller om du har frågor om vilka livsmedel eller kosttillägg som du ska undvika.

Viktminskningen vid amning är individuell. Vissa kvinnor går ned i vikt när de ammar, medan andra behåller 3-5 kg och blir inte av med den vikten förrän när de har slutat amma. Donna, en annan mötesmedlem gick lätt ned i vikt under det år som hon ammade sitt första barn (som nu är tre år), men hon har nu svårare att gå ned när hon ammar sin åtta månader gamla dotter.

Du kommer att känna dig hungrig! Ökad aptit under amning är nästan universellt. Kvinnor som håller på att avvänja sina barn märker ofta att deras aptit minskar dramatiskt.

Detta är ett bra tillfälle att börja gå ned i vikt. "Ta tillvara de fördelar som detta stadium i ditt liv erbjuder", säger Karen Miller-Kovach. Chris, den nyblivna tvillingmamman säger att det var ganska lätt för henne att gå ned i vikt när hon ammade och hon var med i programmet redan innan hon blev gravid: "Vikten verkade gå ned ganska snabbt, och dessutom kände jag mig mätt. Jag visste också att jag åt nyttigt när jag höll mig till programmet, vilket var bra för oss alla tre!"

Hitta en studio nu och gå ner i vikt med hjälp av en Wellness Coach!