Bättre påskgodis

Årets sötaste högtid närmar sig med stormsteg. För de flesta är påsken tätt förknippad med godis och sötsaker. Och visst kan man njuta av påskens godsaker utan att gå upp i vikt. Satsa på lite nyttigare, hemmagjort påskgodis i år.
Publicerad 11 mars 2016

Påskägg

Blanda 2 dl naturella cashewnötter, 15 torkade aprikoser, 3 msk riven kokos, ½ dl havregryn, 2 msk hampafrön, en nypa vaniljpulver och 1 msk saft samt rivet skal från en lime. Mixa till en jämn smet i en matberedare. Forma till små påskägg och rulla i kokosflingor eller doppa i smält mörk choklad.

Chokladkrisp

Smält försiktigt mörk choklad av god kvalitet i en kastrull. Lägg upp små högar av hackade nötter, puffat ris, krossade mandelbiskvier eller cornflakes på ett bakplåtspapper och häll över choklad. Låt stelna i kylen.

Lakritstryffel

Hacka 200 gram ljus bakchoklad och lägg i en skål tillsammans med 1 tsk honung och rivet skal av 1 citron. Koka försiktigt upp 0,75 dl grädde och häll över chokladen. Rör ihop till en slät smet. Låt stå i kylen 4-5 timmar. Häll lakritspulver i en djup skål. Forma små bollar av chokladsmeten och rulla i pulvret.

Godisband

Mixa 10 färska dadlar med 1 mogen banan, en nypa vanilj- eller lakritspulver och valfria frukter och bär, till exempel köttet från 2 mogna mango eller 250 gram hallon, blåbär eller jordgubbar. Bred ut smeten i ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låt torka långsamt i ugnen, 8-9 timmar på 50 grader. Skär ut lagom breda band. Dessa godisband kan smaksättas med i stort sett vilka frukter och bär man vill.

Mintkakor

Mixa 0,75 dl kokosflingor, 1 dl cashewnötter, 2 msk smält kokosolja, 2-3 msk honung, några droppar pepparmyntsolja och en nypa salt. Forma smeten till små bollar och tryck till dem så att de blir platta. Låt stå i frysen i 30 minuter. Smält 2 msk kokosolja och blanda ned ½ dl kakao, 2-3 msk agavesirap, en nypa cayennepeppar och en nypa kanel. Doppa mintkakorna i chokladen och låt stelna.

Nötbollar

Mixa 100 gram cashewnötter, 1 dl havregryn, ½ dl solrosfrön, 1 dl kvarg och 100 gram torkade aprikoser eller färska dadlar i en matberedare. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokosflingor.

Chokladpraliner

Mixa 2 dl mandlar i en matberedare till ett fint mjöl. Mixa även 2 dl färska dadlar och blanda med mandelmjölet. Tillsätt 2 msk kakao, 1 – 1,5 msk honung, en nypa osötat vaniljpulver och en nypa salt. Tryck ut i en liten form och låt vila i kylen ett par timmar. Skär ut små kvadrater.

Tänk bredare

Tänk på att detta trots allt är godis och något man bör unna sig i mycket små mängder. Påskägget behöver givetvis inte alls innehålla godis. Fyll det istället med nötter, torkad frukt, exotisk färsk frukt, lyxig mörk choklad eller en flaska vin. Eller satsa på en upplevelse och köp teaterbiljetter, en middag, en spa-behandling eller rentav en övernattning på ett trevligt hotell i närheten. Fantasin sätter gränserna!