Grilldags

Långa grillkvällar med god mat är något som många ser fram emot när sommaren äntligen närmar sig. Här kommer tips på fräscha tillbehör som underlättar viktnedgången, utan att göra avkall på smaken.
Publicerad 25 maj 2016

Lättare tillbehör

Ugnsrostade rotfrukter, grillade grönsaker, vitlöksslungade haricots verts och sallader av olika slag passar utmärkt i sommarvärmen. Bönsallad, linssallad, grekisk sallad, quinoasallad, jorgubbssallad, tabbouleh eller en matig grönsallad är både nyttigare och mer smakrikt än potatis och gräddsås. Eller varför inte lägga grönsakerna på grillen tillsammans med köttet? Aubergine, paprika, zucchini, sparris, majs, svamp, lök och tomat är exempel på grönsaker som passar utmärkt att grilla. Även frukter som ananas, persikor, aprikoser, mango och banan går att grilla. Upphettning framhäver den naturliga sötman hos frukter och gör det till en god avslutning på måltiden. Servera med färsk mynta, rostade nötter och en klick turkisk yoghurt.

Marinader

Vill man sätta extra smak på det som ska grillas kan man lägga det i en marinad ett par timmar i förväg. Lättast är att lägga ned det som ska grillas i en plastpåse och slå över marinaden. Knyt ihop påsen, massera in marinaden ordentligt och lägg i kylen.

Fräsch örtmarinad - Rör ihop ½ dl olivolja, rivet skal från 1 citron, finhackad rosmarin och timjan, 1 pressad vitlöksklyfta och en nypa chiliflagor.
Marinad till kött och kyckling - Rör ihop ½ dl olivolja, 1 msk balsamvinäger, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, ½ msk soja, ½ msk sambal oelek, ½ msk honung och svartpeppar.
Laxpaket - Lägg laxfiléer i folie och gnid in olivolja, citron, salt, peppar och valfria färska örter. När det är dags att grilla läggs hela paketet på grillen.

Såser och röror

Såsen är onekligen en viktig del som förhöjer hela smakupplevelsen. Men skippa de tunga gräddsåserna och satsa istället på en krämig guacamole, en mustig tomatsalsa eller en mild hummus.

Guacamole - mosa avokado och blanda med rivet citronskal, citronsaft, pressad vitlök, hackad tomat, färsk koriander, salt och peppar.
Tomatsalsa - Fräs körsbärstomater i smör och tillsätt finhackad vitlök, en nypa chiliflagor, hackad färsk rosmarin och salvia, balsamicovinäger, salt och peppar.
Tzatziki – Riv gurka på den grövsta sidan på rivjärnet. Låt rinna av i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda med matlagningsyoghurt, pressad vitlök, smulad fetaost, salt och peppar.
Grön hummus – Koka 5 dl frysta ärtor. Mixa ärtorna tillsammans med 1 vitlöksklyfta, ½ dl rapsolja, ½ tsk sesamolja, salt och peppar. Ringla över lite olja och rostade sesamfrön.
Yoghurtsås med sting - Blanda 0,5 msk sambal oelek, 2 dl matlagningsyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, citronsaft, en aning honung, salt och peppar.
Tomatsås – Kärna ur 2 röda paprikor och 1 röd chili. Mixa i en matberedare tillsammans med 2 vitlöksklyftor, ½ dl ketchup, 5-10 cocktailtomater, 1-2 msk japansk soja och lite pressad citron. Späd med olivolja tills konsistensen känns lagom. Salta och peppra.