Lär dig krydda med de fem grundsmakerna!

Låt de fem grundsmakerna bli dina bästa kompisar i köket! Salt, surt, beskt, sött och umami - här reder vi ut begreppen och tipsar om goda smaksättare du troligen har hemma i kylskåpet redan!
Publicerad 7 augusti 2017

Lär dig hitta smakbalansen

Utveckla din förmåga att kombinera grundsmakerna för att få ännu bättre smak på maten. Om du blir medveten om var de olika grundsmakerna finns och hur de kan kombineras så blir det både lättare och roligare.

Här, bland annat, hittar du grundsmakerna!

Salt - flingsalt, oliver, fetaost

Surt - lime, vinäger, yoghurt, tomat

Sött - honung, majs, banan, morot

Beskt - många salladssorter exempelvis rucola och rosé, kaffe, mörk choklad, öl

Umami - som sedan 2000 räknas som den femte grundsmaken, kan beskrivas som sötsalt buljongsmak som kan förstärker andra smaker. Natriumglutamat är den kemiska benämningen som länge funnits i kryddblandningar. Naturligt finns den i exempelvis parmesanost, skaldjur, parmaskinka och tomat. Numera kan du även hitta umamikrydda på både burk och tub!

Sträva efter balans mellan de olika smakerna. Det bästa är om alla finns representerade på tallriken. Prova dig fram vid spisen nästa gång, och se hur du får nya smaker att blomma fram!

Så kan smakerna påverka varandra

  • Syra minskar sötma
  • Sött minskar syra och beska
  • Syra framhäver sälta
  • Umami förstärker andra smaker

Goda smaksättare du troligen redan har hemma

  • Citronsaft- och skal (surt)
  • Oliver, gärna mixade (salt)
  • Honung (sött)
  • Mörk choklad (beskt)
  • Finriven parmesan (umami)
  • Smakrik olivolja i små mängder både höjer smaken på det mesta och löser vitaminer ur t ex morötter.