Pumpa till Halloween
Mat

Pumpa till Halloween

Pumpa är en växt som har använts i tusentals år av indianerna i Amerika. Här i Sverige används den fortfarande främst runt Halloween och det finns väl inget som andas höst så mycket som en vacker orange pumpa.

Välj rätt pumpa

Karva gärna en fin halloweenlykta men kom ihåg att även ta tillvara på det näringsrika innehållet. Både fröna och pumpköttet är rikt på nyttigheter. Köttet är energifattigt och en utmärkt källa till fibrer, betakaroten, kalium, antioxidanter, C-, E- och B-vitaminer. Den har även dokumenterade cancerhämmande och antiinflammatoriska effekter. Fröna är i sin tur rika på magnesium, zink, E-vitamin och omättade fetter. Det finns många varianter av pumpa. Muscatpumpa, butternut, hokkaidopumpa och jättepumpa är några av de vanligaste varianterna som säljs i Sverige. Alla är delikata! Prydnadspumpan, som man ofta hittar i affärerna runt Halloween, går förvisso att äta men gör sig betydligt bättre som dekoration.

Rostad pumpa – Skala och kärna ur en matpumpa eller en butternut på ca 1,5 kg. Skär köttet i tärningar, gnid in olivolja och strö över lite salt. Baka i ugnen i 250 grader tills den är mjuk och har fått lite färg. Använd pumpan i en mustig soppa, paj, sallad eller servera precis som den är med lite fetaost och pinjenötter.

Pumpasoppa – Hacka och fräs 2 gula lökar och 4 vitlöksklyftor. Tillsätt rostad pumpa (enligt recept ovan) och 8-9 dl kycklingbuljong. Låt soppan sjuda i 5 minuter. Rör ned 2 dl lätt crème fraiche och mixa slät. Späd med mer buljong om soppan blir för tjock. Tillsätt rivet skal och saft av 2 lime och 2 tsk sambal oelek. Toppa varje tallrik med färsk koriander och en klick grekisk yoghurt.

Pumpasallad – Lägg den rostade pumpan (recept ovan) på en bädd av rucola- och machésallad. Hyvla över lite hård getost och toppa med rostade pumpafrön. Ringla över olivolja och en god balsamvinäger. Salta och peppra.

Pumparöra – Skala och tärna 150 gram butternutpumpa. Ringla över lite olivolja och tillaga i ugnen i 250 grader i 25-30 minuter, eller tills pumpan är mjuk. Hacka 1 gul lök och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta och pumpan. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 2 dl röda linser. Låt sjuda på låg värme i 10 minuter tills linserna är mjuka. Blanda ned linserna och 1 burk hela tomater utan spad i grytan. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin, malen koriander, paprikapulver och en aning cayennepeppar. Passar bra som tillbehör till det mesta!

Pumpachips – Dela en liten butternutpumpa på mitten och skär den i mycket tunna skivor, gärna med mandolin, osthyvel eller matberedare. Blanchera skivorna i en kastrull med kokande vatten 1-2 minuter. Ta upp dem och kyl snabbt ned dem i en skål med isvatten. Torka ordentligt och lägg skivorna i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett mycket tunt lager olivolja och tillaga i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller tills chipsen börjar bli gyllene.

Rostade pumpafrön – Släng för all del inte bort fröna i pumpan. De blir ett utmärkt snacks om de rostas i ugnen och kryddas. Rensa bort trådarna som omger kärnorna och skölj dem därefter noga. Torka ordentligt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och krydda med valfria kryddor, till exempel paprika- eller chilipulver. Rosta i ugnen på 175 grader i 20-30 minuter.