Restfest på smart sätt
Mat

Restfest på smart sätt

Tre dagars kalasande på julbord är till ända. När du öppnar kylen ser du i huvudsak skinka, grönkål, ägg och en skidbackeformad västerbottensost.

Men misströsta inte! Några enkla rörelser med trollstaven och du ska garanterat få ihop några nya och dessutom hälsosamma vardagsvarianter på julmaten som blivit över.

Skink- och grönsakswok

Plocka fram grönsakslådan och se efter vad som erbjuds. Någon morot, en lök, kanske en paprika och lite undangömd grönkål händelsevis? Skär ner det och strimla en bit av (den oändliga) julskinkan! Woka alltsammans i några droppar olja. Krydda med ett stänk äppelcidervinäger och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar. Servera en klick matyoghurt till, kanske utrörd med den sista klicken senap i burken.

Ugnsomelett

Vispa ihop 4-5 ägg med en dryg halv deciliter vatten, lite salt och peppar. Häll smeten i en ugnsform med bakplåtspapper. Strö över en näve riven, smakrik ost. Låt stelna ca 25 min i ugnen i ca 150 grader. Servera med gravad eller rökt lax och gärna en fräsch grönkålssallad.

Och slutet gott…

Låt inte frukt- och nötfatet förbli ett julpynt som måste slängas ut med granen! Frossa i smakrika och lyxiga frukter nu när de bjuds i överflöd. Tänk på vilken vitaminboost de ger också. Skär all frukt i bitar och blanda till en härlig sallad. Toppa med torkad frukt och hackade nötter.

Tips! Jobba med att höja smakerna! Använd mindre mängder av mat som smakar mer Rostade frön och nötter, små mängder av lagrade, smakrika ostar eller några droppar balsamicokräm.