Skaldjursfrossa

Hummer, kräftor, krabbor, räkor, musslor och ostron. Passa på att äta dessa delikatesser när de är som allra bäst under höst och vinter. Förutom att vara gott är skaldjur oerhört nyttigt.
Publicerad 10 oktober 2016

Vinkokta musslor

En klassisk italiensk spaghetti med musslor som man svänger ihop på en kvart. Tvätta 1 kg vongole- eller blåmusslor. Släng de som inte sluter sig när de knackas mot något hårt. Skiva 3 vitlöksklyftor fint och låt sjuda försiktigt med en rejäl nypa chiliflagor i olivolja. Tillsätt 250 gram halverade körsbärstomater och 2 dl vitt vin. Koka ihop någon minut. Blanda ned musslorna och låt koka ett par minuter under lock tills de öppnat sig. Släng de som fortfarande är stängda. Blanda ned 1 dl hackad persilja och nykokt spaghetti. Pressa över citron, salta och peppra.

Smörstekta pilgrimsmusslor

Stek 1 hackad schalottenlök och 2 pressade vitlöksklyftor i en rejäl klick smör i en panna. Lägg i 8 pilgrimsmusslor och stek max 1 minut per sida. Salta och peppra och toppa allt med klippt persilja. Servera genast som festlig förrätt eller som huvudrätt med en bit fullkornsbröd och en sallad.

Räkgryta

Skala 1 kg räkor eller använd 400 gram skalade räkor. Strimla 2 röda paprikor tunt. Hacka 1 liten gul lök. Fräs paprikan, löken och 100 gram sockerärtor i olja. Tillsätt 1 msk röd currypasta, 1 msk kycklingfond och 2 dl kokosmjölk. Låt puttra några minuter. Vänd ned räkorna och låt dem bli varma utan att det kokar. Garnera med hackad persilja, strimlad salladslök och lite pressad lime.

Krabbsmörgås

En fräsch och matig smörgås med smaker från havet. Blanda 250 gram krabbkött med 1 sked majonnäs, pressad citron, salt och peppar. Hacka 4 rädisor, 1 stjälk blekselleri, ½ äpple och blanda ned i krabbröran. Lägg upp på fullkornsbröd och servera med en sallad eller värmande soppa. Är man inte förtjust i krabba går det lika bra med räkor eller hummer istället.

Tillbehör

Får man tag på riktigt färska skaldjur gör de sig allra bäst naturella med några goda tillbehör. Lägg upp ett skaldjursfat och garnera med citronklyftor och dill. Ofta serveras feta såser, pajer och vitt bröd till skaldjuren. Satsa istället på fullkornsbröd, lättare såser och en matig sallad.

Saffranssås

Stöt 0,25 gram saffran med lite salt i en mortel. Lägg över i en skål tillsammans med 1 tsk socker. Slå på en skvätt kokande vatten och blanda så att saffranen löses upp. Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta och en nypa chilipeppar. Blanda ned 3 dl matlagningsyoghurt. Låt stå i kylskåpet ett par timmar före servering.

Avokadosallad

Koka 8 gröna sparrisar tills de är precis färdiga. Fryst sparris kan användas om det inte finns färsk. Skär sparrisen och 2 avokado i grova bitar. Halvera 150 gram körsbärstomater. Blanda grönsakerna med 70 gram ruccola, finrivet skal av 1 liten citron, 2 msk olivolja, 2 msk riven pepparrot och en liten bunt hackade dillkvistar. Salta och peppra. Servera salladen till exempel till grillade räkor eller kokt hummer.