Mat

Våra snabbaste tips i köket

Många tror att det tar lång tid att laga hälsosam mat men det stämmer inte alls! Här är våra bästa tips.

Många tror att det tar lång tid att laga hälsosam mat och tycker inte att tiden räcker till på vardagarna. Visst kanske du lockas av att lägga minimalt med tid när det finns enkla lösningar i form av halvfabrikat. Även om vi kanske bör prioritera att lägga tid på matlagning för vår hälsas skull finns det mycket att göra för att matlagningen ska gå snabbt. Hälsosamt är inte lika med tidskrävande, men det krävs lite planering. Här är våra bästa tips.

Hitta våra snabbaste recept
Du har säkert inte missat att vi har mängder med recept i appen. Vill du hitta just snabba recept finns det en kategori för dig. Under Upptäck recept på Min dag väljer du sedan kategorin Snabba recept. Här är alla recept max 30 minuter.

Veckosallad
Trots att tiden är knapp så se till att prioritera sallad till maten. Gör en så kallad veckosallad på måndagen, den håller sig sedan i kylskåpet resten av veckan. Sök på till exempel Klassisk vitkålssallad i appen så hittar du ett enkelt recept. Plocka fram innan du börjar Lägg fram allt du behöver innan du börjar laga mat. Att rota i skafferiet och kylskåpet tar mer tid än man tror.

Vår snabba matkasse
Du har väl inte missat vår nya Snabba matkasse? Perfekt för dig som vill att middagen ska gå snabbt. Alla recept tar ca 20 min att laga. Läs mer och beställ på www.viktvaktarnasmatkasse.se

Gör dina egna halvfabrikat
Gör storkok en gång i månaden så har du egna halvfabrikat när det är ont om tid. Köttfärssås går snabbt att värma medan du kokar pasta. Köttbullar och biffar, så väl färsbiffar som vegetariska biffar är också smidigt att ha i frysen.  

Snabbare pastavatten
Har du en långsam spis när du ska koka upp pastavatten? Koka upp vatten i vattenkokaren och häll sedan över i en varm kastrull.

Maten snabbt på bordet eller liten arbetsinsats
Vad är snabbt för dig? Viss mat kräver liten arbetsinsats men behöver en stund i ugnen, under tiden kan du göra annat medan maten sköter sig själv. Snabbt kan också vara att maten står på bordet efter kortast möjliga tid. Vad är viktigast för dig? Planera sedan mat utifrån det.  

Koka saker direkt i såsen
Genom att låta fisken koka direkt i såsen sparar du in på tidskrävande moment. Även kyckling är utmärkt att tillaga i sås i en form i ugnen.  

Ingen dötid i köket
För att det ska gå snabbt i köket gäller det att strukturera upp matlagningen. Sätt alltid på ugnen innan du börjar för att slippa vänta på att den blir varm. Medan pastan kokar gör vi andra moment. Medan kycklingen steks kan löken hackas eller såsen röras ihop. Medan grytan puttrar fixar vi disken eller dukar.  

Ha alltid bra mat i skafferiet
När du inte hinner till affären är det guld värt att ha bra matvaror i kyl, frys och skafferi. Konserver med bönor eller tonfisk, krossade tomater, fisk eller kycklingfilé i frysen och olika gryn gör det möjligt att alltid laga en bra måltid även när du inte har tid att handla

Rätt redskap
Bra redskap i köket är guld värt. Med en bra mandolin skivar du grönsaker på nolltid. Dessutom kan du få riktigt tunna skivor utan ansträngning. Skarpa knivar gör också matlagningen betydligt enklare.

Frysta grönsaker
Tro inte att frysta grönsaker är sämre än färska. Frysta grönsaker fryses ofta nära inpå skörd och behåller därför mycket av sin näring till skillnad från grönsaker som fraktas långt eller förvaras länge. Grönsaker som broccoli, ärter och färdiga grönsaksblandningar är alltså guld värt att ha i frysen. Det går också utmärkt att frysa in t ex hackad lök eller svamp, smidigt att ha i frysen! 

Omelett i mikron
Knäck 2 ägg i en djup skål. Vispa och tillsätt en skvätt vatten eller mjölk, salt och peppar. Tillsätt tärnat kalkonpålägg och tärnad tomat. Tillaga i mikron ca 1-2 minuter, rör om efter halva tiden. Snabbare och nyttigare kan det knappast bli.  

Förbered när du har mer tid
Det finns många sätt att förbereda för dagar du har ont om tid. Gör en stor sats köttfärssås på söndagen, eller koka extra potatis i början på veckan och använd till en bondomelett eller potatissallad senare i veckan. En pajdeg kan du göra kvällen innan vilket gör att det går betydligt snabbare när pajen ska ätas.