Så gör du gnocchi

Vill du krydda livet med en smak av Italien? Vi har ett fantastiskt recept som för tankarna till Rom!

Lär dig laga dessa underbara små italienska klimpar utan att klumpa till det.
Innan du försöker göra egen gnocchi kanske du känner dig mer självsäker om du lär dig det rätta uttalet. Säg efter mig: njocki. Satte du det? Läs vidare för att lära dig hur du gör!

Gnocchi

8 portioner | 7 SmartPoints per portion

Ingredienser
1 kg potatis, King Edward
1 ägg
300 g vetemjöl
Salt och peppar

Gnocchi är små potatis- och mjölklimpar som kokas i vatten i ett par minuter. De serveras oftast med en enkel tomatsås och riven parmesanost eller med andra Italieninfluerade ingredienser. De är enklare och går snabbare att göra än pasta: det tar bara ca 45 minuter från det att du börjar tills du kan äta dem.

Välj potatis
De flesta gnocchi görs med potatis som bas även om vissa sorter görs på mannagryn. Här håller vi oss till potatisvarianten och du måste därför välja rätt potatis för ett lyckat resultat. King Edward fungerar bra, liksom även Vivaldi. Dessa sorter är varken för vaxiga eller för mjöliga och har båda god smak.

Mjöl
Om du har turen att ha en italiensk livsmedelsbutik i närheten eller ett välsorterat snabbköp, köp då det finmalna italienska 00-mjölet. I annat fall går det bra med vanligt mjöl. Allt du behöver sedan är ett ägg, lite salt och gott om kokande vatten.

Gör en ordentlig sats! 
För en huvudrätt för åtta personer, lägg 1kg King Edward- eller Vivaldi-potatis med skal i en stor kastrull. Täck potatisen med kallt vatten och tillsätt 2 tsk salt. Koka upp, täck över och låta sjuda i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Sila ordentligt. Skala nu potatisen med en liten, vass kniv, med handen under kökshandduk för att skydda mot värmen. 

Pressa sedan potatisen genom en potatispress. Om du inte har någon sådan kan du istället mosa den nästan så hårt det går med en potatisstöt så att strukturen blir så smidig som möjligt. Det är viktigt att se till att det inte blir några klumpar. Knäck sedan 1 medelstort ägg och rör om snabbt med en träsked. Krydda rikligt med salt och svartpeppar. Väg upp 300g mjöl tillsätt några nävar till den mosade potatisen. Degen gör du sedan genom att blanda ingredienserna med händerna. 

Vänd ner degen på en arbetsyta och se till att du har gott om utrymme att arbeta på. Häll resten av mjölet på arbetsytan och arbeta in det i degen. Knåda sedan mjukt i 2-3 minuter tills degen är smidig och fin. Degen bör fortfarande vara varm så arbeta så fort du kan.

 

Forma!
1. Rulla en stor näve deg till en korv som är ca 2 cm tjock. Du kan lägga dem på rad så att gnocchiklimparna blir lika stora. Var försiktig så att du inte river sönder degen – använd därför rikligt med mjöl.
Skär!
2. Skär av bitar som är ca 2,5 cm långa. Du kan göra dem något mindre om du vill, särskilt om du lagar åt barn eller vill ha dem som tillbehör.
Sätt din prägel
3. Använd gaffel för att försiktigt pressa ett mönster på varje klimp.

 

4. Lägg gnocchin på plåtar med mellanrum mellan varje klimp. Detta kommer att vara till stor hjälp då du lägger i dem i det kokande vattnet.

5. Återupprepa ovanstående med resten av degen. 

Tillaga
Koka upp en stor kastrull vatten och låt den sjuda. Tillsätt en ordentlig nypa salt. Tillsätt nu gnocchin i omgångar genom att försiktigt peta i den från plåtarna. Detta skyddar händerna från kokhett stänk. Rör om lite snabbt med en träsked och koka sedan försiktigt i 1-2 minuter eller tills de stiger mot ytan. Lyft ur klimparna med en stor hålslev eller skopa ur dem med ett såll. Dela upp dem på 8 tallrikar, tillsätt 1 tsk olivolja till varje portion och skaka om lite så att oljan sprids jämnt. Servera portionerna med 2 msk finriven parmesan, Italiensk tomatsås eller några av våra andra viktväktarrecept. Buon appetito!

Frysta tillgångar
Frys öppet i frysen all gnocchi som inte används och lägg sedan ner den i fryspåsar, där de kan ligga i upp till två månader. Du kan koka direkt från frysen. Det tar endast 6-7 minuter. Det är en bra idé att frysa dem i individuella portioner.

Har du satt det än? Njocki!