Vad är Points™?

Allt du behöver veta om ViktVäktarna® program.
Publicerad 3 december 2019

Det finns mycket att skriva om ViktVäktarnas program, men vi börjar här: Programmet handlar om den övergripande kosten, inte speciell mat – och ingen mat eller dryck är förbjuden. Istället är programmet, i enlighet med Världshälsoorganisationen (WHO) och 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans, utformat för att vägleda medlemmarna att få hälsosamma kostvanor för att få en hälsosam viktminskning.

När medlemmarna lever efter programmet, uppmuntras de att välja mat som innehåller mycket fibrer, protein och omättade fetter och mindre tillsatt socker och mättat fett. Forskning visar att vi blir mer motiverade att göra något om vi får direkt respons på det vi gjort. Att äta grönsaker, dricka vatten och vara aktiv är vanor som är bra. Medlemmarna adderar Points genom att röra på sig och får en positiv respons på beteendet och blir på så sätt motiverade att fortsätta med vanan.

Forskningen bakom Points

ViktVäktarna gör hälsosam kost enkel genom att ge näringsinformation en lättförståelig siffra – ett Pointsvärde, så att medlemmar bara kan äta och registrera.

Såhär beräknar vår formel ut värdet för Points:

Kalorier räknas in i en produkts Pointsvärde.

  • Tillsatt socker höjer värdet. ViktVäktarnas program fokuserar på tillsatt socker istället för totalt socker eftersom typen av socker spelar roll. Många livsmedel med naturligt socker kan vara en del av ett hälsosamt ätmönster, som frukt och mjölkprodukter, medan livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker generellt är mindre näringsrika och att äta mycket av dem kan påverka kosthållning och vikt.1 2
  • Oberoende av viktminskning kan en minskning i intag av tillsatt socker minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och tandhälsan.3
  • Mättat fett höjer Pointsvärdet, medan omättat fett sänker det. Fett är en viktig del i kosten, men allt fett är inte likvärdigt. Ett hälsosamt ätmönster är ofta högre i omättat fett och lägre i mättat fett.4 Att äta mindre mättat fett är förknippat med lägre totalt kolesterol och LDL, och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.4 Dessutom, genom att byta ut mättat fett till omättat fett minskar risken för hjärtsjukdomar.5

  • Protein sänker Pointsvärdet. Forskning visar att proteinintag gynnar viktminskning genom att främja förändringar i kroppssammansättning och förhindra förlust av fettfri massa.6 Det är också associerat med att hålla viktminskningen.7 Oberoende av viktminskning, ett ökat intag av protein får oss att känna oss mer mätta (jämfört med fett och kolhydrater).3
  • Fiber sänker Pointsvärdet. Fiberrik mat är näringsrik, vilket innebär att den innehåller vitaminer och mineraler som är viktiga för god hälsa.4 Forskning visar att intag av fibrer är kopplat till lägre kolesterol, en minskad risk för hjärtsjukdom, minskad risk för typ 2 diabetes och en förbättrad maghälsa.8 Intag av fibrer får oss också att känna och mätta och nöjda.9

Så använder medlemmar Points

När någon blir medlem hos ViktVäktarna, får de svara på en serie frågor skapade av våra nutritions- och beteendeförändingsforskare för att hjälpa oss att förstå vilken mat de gillar och äter ofta. Därefter skapar vi en personlig NollPointslista (mat medlemmar inte behöver väga, mäta eller registrera) och balanserar det med en daglig budget och en Veckobonus, Medlemmar kan använda sin budget till all mat och dryck.

Beräkningen av varje medlems budget grundar sig i den mest tillförlitliga model för uppskattning av energibehov - Mifflin-St Jeor formeln som tar hänsyn till ämnesomsättning som bestäms av ålder, kön, längd och vikt och som justeras beroende på om medlemmen vill gå ner i vikt eller stå still i vikt.

Vår plan gör det möjligt för medlemmar att äta vad de gillar och gå ner i vikt. Och forskning visar att ett individuellt tillvägagångssätt leder till ett större engagemang och större viktminskning än ett mer generellt sätt.10

NollPointsmat

På ViktVäktarna finns det flera former av NollPointsmat. NollPointsmat är näringsrik, med högt innehåll av vitaminer och mineraler, och på grund av det, är det mat vi rekommenderas att äta ofta som en del av ett hälsosamt kostmönster enligt nationella och internationella kostråd (inklusive WHO).

För att uppmuntra medlemmar att fortsätta äta den ofta, behöver medlemmen inte väga, mäta eller registrera NollPointsmat. Det här ger medlemmar frihet när de skapar måltider och ger dem flexibilitet att äta mättande måltider oavsett hur dagen eller veckan gick.

Return to the Science Center

Louie JC, Tapsell LC. Association between intake of total vs added sugar on diet quality: a systematic review. Nutr Rev. 2015;73(12):837-57.

World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf;jsessionid=0B5B9F23C20F270824A4C3494BDE60DC?sequence=1

Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Advisory report to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Agriculture. First Print, February 2015.

U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th Edition. December 2020. Available at: https://dietaryguidelines.gov/

Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010;7(3):e1000252.

Kim JE, O’Connor LE, Sands LP, et al. Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2016;74, 210–224.

van Baak MA, Mariman ECM. Dietary Strategies for Weight Loss Maintenance. Nutrients. 2019;11(8):1916.

Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health implications of dietary fiber. J Acad Nutr Diet. 2015;115(11):1861–70.

Wanders, AJ, van den Borne, JJ, de Graaf, C, et al. Effects of dietary fiber on subjective appetite, energy intake and body weight: A systematic review of randomized controlled trials. Obesity Reviews. 2011;12, 724–739.

Sherrington A, Newham JJ, Bell R, Adamson A, McColl E, Araujo‐Soares V. Systematic review and meta‐analysis of internet‐delivered interventions providing personalized feedback for weight loss in overweight and obese adults. Obesity Reviews. 2016 Jun;17(6):541-51.