Stylingtips från Ia Greiff – så kan kläderna hjälpa dig att se smalare ut!

Publicerad 28 november 2017

Ia Greiff är stylist och har jobbat på Bonnier i många år. Hon var bl.a med och startade tidningen Tara. Nu är hon frilans, sedan 2005, och levererar jobb till diverse tidningar, stylar reklamfilmer samt har även jobbat på TV (Förkväll på tv4) med att "Göra-om" vilket är en nisch Ia gillar att jobba i.

Här får du tips om hur du ser bra ut och känner dig fin under viktminskningen.

Fråga: Hur hittar jag en personlig stil som jag trivs med?
Ia: Jag tycker att livsstilen ska avgöra din personliga stil. Det gäller också att ta sig tid för att prova och titta på kläder. Oftast köper man kläder som man redan har för att det känns bekvämast. Titta runtomkring dig och hämta inspiration från andra. Fundera på vad du trivs i, det är viktigt för att du ska känna dig väl till mods. Det största felet som man gör är att gömma sig i för stora kläder. Då ser man bara tjockare ut än vad man egentligen är.

Fråga: Vad ska jag tänka på när det gäller klädval om jag vill se smalare ut?
Ia: Jag tycker inte det handlar om vilken storlek man har, utan snarare om vilken figurtyp man har. Ställ dig framför spegeln och titta på din kropp. Har du breda höfter? Smala ben? Fundera också på vad du vill framhäva. Alla har någon kroppsdel som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Smala ben och armar: använd inte vida kläder på ben och armar utan framhäv istället med tighta byxor, kjol och bara armar.

Bred rumpa: Ha en tunika som går ner över rumpan, men inte längre. Använd gärna axelvaddar för att jämna ut skillnaden mellan höfter och axlar så ser höfterna inte så breda ut. Det gäller även byxor, ha inte för smala byxor utan använd istället bootcut för att balansera upp.

Undvik felet att bära endast tighta eller vida kläder. Har du en smalare överkropp kan du ha en nätt topp till vida byxor och tvärtom.

Använd skärp för att markera midjan få fram lite former istället för att se ut som ett stort tält.

Klä dig enhetligt (samma färg) eftersom du då ser smalare ut. Materialet är också väldigt viktigt om du inte vill se större ut än vad du är. Undvik styva material och välj istället klädsamma material som faller snyggt – viskos, polyester, stickat, ull eller linne.

Fråga: Hur gör jag för att inte behöva köpa nya plagg hela tiden under viktminskningen? 
Ia: Köp tunna och följsamma material som du kan ha under hela tiden. Omlottplagg är väldigt bra eftersom de är anpassningsbara och midjan hamnar där den ska. Koftor är bra basplagg, de har blivit den nya kavajen och fungerar till allt. Dessutom finns det många omlottkoftor som passar bra under viktminskningen.

När du ska bygga upp en ny garderob ska du satsa på enkla plagg (byxor, kjolar och koftor) i samma färger. Sedan kan du variera med toppar i olika färger.

Fråga: Hur ska jag tänka kring färger?
Ia: Allt som bryter kortar av så om du har korta ben och vill se längre ut ska du klä dig enhetligt. Uppvikta byxor och skor i annan färg gör att dina ben ser kortare ut så använd hellre långa byxor och skor i samma färg som byxorna.

Fråga: Hur skiljer jag på vardag och fest?
Ia: Oftast fungerar det med samma kläder till vardag och fest. Till fest kan du piffa till med klackar och smycken. Tänk på att inte bara använda klänningar till fest, de passar även bra till vardags med en kofta.

Fråga: Vad ska jag tänka på när det gäller accessoarer?
Ia: Sjalar som binder ihop färgerna är snyggt. Jag tycker inte att man behöver ha så mycket smycken till vardags. Tänk på att stora smycken drar blickar till sig så placera dem väl. Om du har ett snyggt dekolletage så ha gärna ett stort halsband men om du inte har så fina händer så undvik stora ringar. Överlag är det snyggare att ha stora smycken om du är lite större, små smycken gör att det ser plottrigt ut.

Fråga: Är underkläderna viktiga?
Ia: Underkläderna är det allra viktigaste. ¾ av alla kvinnor har fel BH. Ta dig tid att prova ut en bra BH och glöm inte att ta hjälp i butiken. Det finns även många strumpbyxor som shapar upp och håller in. Har du problem med utbuktande mage kan en gördel vara till hjälp.

Lycka till!