Coachen: ”Det mest framgångsrika På Jobbet-exemplet jag sett”

Publicerad 1 mars 2017

 Coachen: ”Det mest framgångsrika På Jobbet-exemplet jag sett”

I början på december avslutade ViktVäktarcoachen Maria Henriksson sitt hittills mest lyckade ViktVäktarna® På Jobbet-uppdrag: 26 arbetskamrater från fackförbundet Byggnads lyckades under sitt 12-veckorsprogram tappa hela 216 kilo. När gruppen sedan beslöt sig för att fortsätta hakade fler förbund på och idag kan totalt 56 personer inom Byggnads-, Elektriker-, Fastighets- och Målarförbundet fira att de tillsammans tappat nära 415 kilo.

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, ville ge sina arbetskamrater en gemensam utmaning som skulle få gruppen att utvecklas tillsammans. Totalt 26 personer antog erbjudandet om ett 12-veckorsprogram av ViktVäktarna På Jobbet och det var Maria Henriksson från Stockholm som skulle coacha på vägen. När den första kursen var över kunde gruppen fira att de tillsammans lyckats gå ner 216 kilo.

Jag har varit coach på ViktVäktarna i nio år men detta är det i särklass mest framgångsrika På Jobbet-exemplet jag sett. Gruppen har inspirerat och entusiasmerat varandra från början till slut, det har verkligen varit otroligt kul att se, säger ViktVäktarcoachen Maria Henriksson.

Redan innan den första kursen var slut blev det tydligt att de flesta ville fortsätta. Byggnads bestämde sig för att bekosta medlemmarnas E-redskap över sommaren för att säkra en långsiktig och hållbar hälsosatsning.

I takt med viktminskningen och känslan av att vi gör något tillsammans flyttade vi som organisation fram våra positioner. Idag möter jag ständigt arbetskamrater som mår bättre och som tycker det är roligare att gå till jobbet – det är för mig ett oerhört värdefullt bevis på att jag lyckats som arbetsgivare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Byggnads framgångar fick ringar på vattnet. I augusti beslöt sig även Elektriker-, Fastighets- och Målarförbundet att inleda motsvarande resa och Maria Henriksson fick värdefull hjälp av ViktVäktarkollegan Helena Eriksson. Tillsammans coachade de nu totalt 56 personer uppdelade på tre grupper.

Det här är individer som reser mycket i jobbet och som har återkommande representationsluncher och middagar. Oförmågan att kunna styra när och vad man äter är två mycket svåra utmaningar för den som vill gå ned i vikt – ändå har de lyckats långt, långt över både vår och deras egen förväntan, säger Maria Henriksson.

Den 2 december slöt hela gänget upp på förbundskontoret i Stockholm för glögg, pepparkakor, en sista föreläsning och – inte minst – den finala invägningen.  Resultatet visade att gruppen tillsammans tappat svindlande 414,7 kilo och under året har sammanlagt 15 personer från de fyra förbunden blivit guldmedlemmar.

Hur gick det sen? Läs om uppföljningen ett halvår senare här