20 sätt att vara mer positiv

Negativa tankar ska inte komma emellan dig och dina mål. De här tipsen kan hjälpa dig att hitta ljusglimtarna.
Publicerad 22 april 2020

Under tuffa tider kan det vara svårt att känna sig motiverad. Ett bra sätt att komma vidare är att göra saker som gör dig glad. För att hjälpa dig att hitta den ljusa sidan under svåra tider, testa de här tipsen och se hur mycket bättre det kommer att kännas.

1. Fira små framgångar.

Vi väntar ofta på stora saker att fira, som en födelsedag. Reflektera istället över de fantastiska små saker som redan händer just nu, gjorde du en riktigt god kopp kaffe hemma i köket? Klappa dig själv på axeln och njut av varje klunk.

2. Ha mål, inspirerande bilder och peppande citat synligt

Sätt upp mål och peppande citat eller annat du inspireras av på kylskåpet så att du ser dem. Det gör att du har dina mål inom synhåll och du kan bli påmind om att du är på väg i rätt riktning. 

3. Gör saker som får dig att må bra

Titta på en feel good-film, läs en upplyftande bok, lyssna på en inspirerande podcast, eller gör ett yogapass på Youtube för att bli på bättre humör. Du kan också titta på roliga videoklipp, lyssna på härlig musik eller klappa en fyrbent vän. 

4. Utöva tacksamhet

Att fundera på vad du är tacksam över, ökar välbefinnandet och optimismen. Skriv ner din tacksamhet i en dagbok eller i anteckningar på din telefon - eller tacka någon som har gjort en skillnad i ditt liv med ett sms, samtal eller brev. Det senare tillvägagångssättet låter kanske daterat, men forskning tyder på att genom att visa tacksamhet till vänner, familj och andra faktiskt kan förbättra din egen tillfredsställelse och lycka.

5. Håll kontakten med andra

Det kan handla om att krypa upp i soffan med din partner eller planera in en videodejt med dina vänner, att spendera tid med människor som får dig att må bra är därför ett värdefullt sätt att känna dig bättre – även om det innebär att ni umgås digitalt. 

6. Släpp det som irriterar dig

Du har säkert något du irriterar dig på just nu, något som får dig arg när du tänker på det. Prova att bli av med de negativa tankarna genom att skriva ner dina känslor. Sen, när du har skrivit ner allt på papper, kastar du anteckningen och släpper de negativa tankarna för gott.

7. Skriv ner tre saker du åstadkommit idag

Brist på kontroll kan föda negativitet. För att hålla känslan borta, fundera på några bra saker du åstadkommit idag. Även om du är fast hemma, kanske du gick upp tidigt och tog en promenad innan du började jobba. Eller fixade en hälsosam lunch, eller bockade av några saker på din att göra-lista. Gör det här varje dag för att få hjärnan att fokusera mer på det bra än det dåliga.

8. Spendera tid i naturen

Naturen påverkar ditt humör till dit bättre och ökar din kognitiva kapacitet. Ta dig ut i  naturen, kanske i form av trädgårdsarbete eller en skogspromenad, så ska du se hur det påverkar dig till det bättre. 

9. Meditera

Meditation minskar ångest och stress. Prova gärna någon meditationsapp. Du kan också göra små saker i stunden, under nästa 30 sekunders handtvätt, fokusera på hur tvålen och vattnet känns på händerna medan du tar några djupa andetag.

10. Var snäll mot dig själv

Nästa gång du märker att du kritiserar din kropp, dina förmågor eller din situation, vänd dina tankar till något snällt istället. Istället för att blir kritisera ditt hår, ge dig en komplimang för något som du gillar med dig själv.

11. Umgås med positiva människor
Eftersom negativitet kan vara smittsam, gäller det samma för människor runt omkring dig. Även ditt eget leende kommer att få dig på bättre humör. Så fake it until you make it och le mot dig själv i spegeln - så kanske du känner dig på bättre humör.

12. Se på din situation ur ett annat perspektiv
När du känner dig besviken på dig själv, testa att ändra perspektiv. Besviken över att vågen visar plus istället för minus? En vän kanske kan påminna dig om hur långt du kommit – och en dålig vecka kommer inte göra framgången ogjord. 

13. Hjälp någon som är mindre lyckligt lottad
Erbjud dig att hjälpa människor som behöver det just nu, det hjälper dig att bli mer tacksam för det du har. Handla åt de äldre grannarna, eller skicka ett krya på dig-kort till någon som är sjuk.

14. Skriv ett kärleksbrev till dig själv
Nästa gång du känner dig nere eller är självkritisk, ta fram penna och papper och skriv ner alla saker du gillar med dig själv.

15. Visualisera ditt bästa jag
Hur ser ditt liv ut om allt skulle gå precis som du vill – på ett, fem eller tio års sikt? Vad skulle hända? Vem är med dig? Hur känner du dig? Mentala bilder kan hjälpa dig att ha fokus på det som är viktigt för dig och inspirera dig att försöka nå det.

16. Var realistisk

Att sätta mål kan göra dig mer produktiv, men för höga förväntningar kan leda till en känsla av misslyckande. Var därför realistisk, se till att dina mål är rimliga att nå. När du sätter dina mål, bestäm också vad du ska göra för att nå det, när du ska göra det, var och kanske med vem. 

17. Sträva efter att bli mer än att bara vara glad
Att vara glad är härligt. Men det är det också att känna sig nöjd, avslappnad, generös, belåten och så vidare. Lägg märke till fler humör och känslor som kan få dig att känna dig mer nöjd där du är nu.

18. Vad har du för avsikt?
Tänk inte ”det här kommer bli en dålig dag” bara för att morgonen var jobbig. Om du tänker att det kommer bli en dålig dag, kommer det troligtvis att bli så. Tänk istället, idag kommer bli en bra dag” och fokusera på att uppskatta den. 

19. Gör något snällt
En ny studie har visat att personer som regelbundet gör snälla saker mot andra är mindre negativa och har lägre stressnivåer.

20. Lägg märke till andras godhet
De flesta människor vill väl. Att lägga märke till det bra i andra människor kan få dig att må bättre.