4 enkla steg för att hålla ditt “varför” levande

Låt ditt varför guida dig och inspirera dig i både med- och motgång.
Publicerad 17 september 2019 | Uppdaterad 22 november 2023

Ibland kan det gå flera veckor utan någon märkbar förändring på vågen. Ibland kan det till och med visa uppåt. Det är inget konstigt med det, men det gör oss trots allt modfällda. Och eftersom dina drömmar och mål är så viktiga för dig är risken stor att du dömer dig själv när du går upp i vikt, överäter eller inte går ner i vikt så fort som du hade tänkt dig. Då börjar negativa tankar få fäste likt “Jag har sabbat det! Jag borde ge upp.” 

Det är vid sådana kritiska ögonblick på din resa som du behöver ta ett steg tillbaka, ta ett djupt andetag och se till helheten.

Låt ditt "varför" visa vägen

När du känner att du på ett eller annat sätt misslyckats kan ohjälpsamma tankar tynga dig. Då behöver du förändra hur du tänker för att börja agera i linje med ditt "varför". Ditt "varför" omfattar alla de anledningar som gjorde att du påbörjade din viktresa. Oavsett om du tog beslutet att gå ner i vikt för din hälsas skull eller för att få bättre livskvalitet, eller för din familj, eller - som så ofta är fallet - en blandning av alla tre så är det viktigt att komma ihåg ditt "varför" och plocka fram det under tuffare perioder.

Ditt "varför" kan guida och inspirera dig på din viktresa - och i livet i allmänhet. Att ta en stund för att uppmärksamma vad du gjort under veckan som ligger i linje med ditt varför, även om det inte hade en direkt påverkan på din vikt, kan hjälpa dig att glädjas åt veckan för vad den var och hålla dig på rätt spår.

Nästa gång din vecka inte blev som du tänkt dig, använd dig av följande fyra steg för att bli uppmärksam på vad du faktiskt gjort som ligger i linje med ditt "varför". 

  1. Stanna upp och föreställ dig ditt "varför". Vilken är anledningen till att du vill gå ner i vikt (eller hålla förlorade kilon borta) eller till att du vill bli hälsosammare? Föreställ dig hur ditt "varför" ser ut för dig.
  2. Fundera över vad du gjort under veckan. Vad har kommit i vägen som gjort att du kommit av banan? Vilka händelser har ägt rum? Var har du befunnit dig?
  3. Identifiera vad du gjort under veckan som har med ditt "varför" att göra även om det inte gjorde att du nådde ett viktrelaterat mål. Om ditt "varför" t ex är att få mer tid med dina barnbarn och du på söndagen gick för att titta på en fotbollsmatch ditt barnbarn spelade istället för att förbereda måltider för veckan,så gjorde du fortfarande något som är betydelsefullt utifrån ditt "varför".
  4. Om du inte kan komma på något du gjort under veckan som har med ditt "varför" att göra så är det ok! Välj istället något litet du kan göra idag eller imorgon som är i linje med ditt "varför". Om ditt "varför" t ex är att få mer energi kan du kanske gå till sängs lite tidigare ikväll. Om ditt "varför" är att vara en bra förebild för dina barn kan du göra en dessert med färska frukter efter kvällens middag.

Genom att ta hjälp av denna mentala träning vid behov samt hitta sätt för att agera i linje med ditt "varför" - även om det inte direkt leder till minus på vågen - kommer inte bara att hjälpa dig att nå framgångar, det kommer även att ge dig perspektiv när du fått ett bakslag.