5 anledningar till att du upplever att du går upp i vikt under din mens

Så här kan din menstruationscykel påverka din vikt.
Publicerad 9 april 2021

Som de flesta saker som är kopplade till din mens, så är känslan av att mensen påverkar din vikt inte bara i ditt huvud. Det finns flera psykologiska och fysiologiska förklaringar till varför menstruationen kan göra att du lägger på dig kilon som kan stanna kvar även efter din menstruation är slut. De goda nyheterna: Med lite kunskap om varför och hur så behöver du inte grubbla mer över det. Det här behöver du veta:

  1. Samlar vätska

Känslan av uppblåsthet är ett vanligt problem under menstruationscykeln, vilket beror på att de förhöjda nivåerna av de kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron leder till en förändring av kroppens natriumvärde och orsakar att vätska samlas. Det kan vara speciellt påtagligt under den andra halvan av menscykeln när nivåerna av östradiol (som är det vanligaste och starkaste östrogenhormonet) och progesteron är som högst. För att undvika vätskeansamling kan du undvika salt mat under andra halvan av menscykeln.

2. Förstoppning

Din menstruation påverkar hur din mag-tarmkanal fungerar. Progesteron orsakar viss avslappning av den glatta muskulaturen vilket kan leda till uppblåsthet och förstoppning hos vissa kvinnor. För att minska det kan man öka intaget av fiber under andra halvan av menscykeln.

3. Matintag

Progesteron ökar även aptiten under andra halvan av menscykeln, vilket kanske leder till att du äter mer. Om du alltid äter mer under den här perioden utan att öka din aktivitet kan det leda till viktökning. Försök att undvika mat som minskar välmåendet, så som mat med högt sockerinnehåll och snabba kolhydrater. Det är även bra att undvika koffein och alkohol.

Relaterat innehåll: Är du ofta hungrig? Så håller du dig mätt.

4. PMS

För de allra flesta kvinnor börjar menscykeln med ett av symtomen för PMS (premenstrual syndrome) upp till en vecka innan du ska ha mens och minskar eller försvinner helt när mensen kommer. börjar (ibland kan PMS pågå hela perioden från ägglossningen fram till mensens start). Uppsvälldhet, sötsug och viktökning är de vanligaste symtomen. En studie med 259 hälsosamma kvinnor med regelbundna menscyklar visade signifikant ökning av aptiten, proteinintag och matsug inklusive choklad, godis och salta smaker under fasen innan menstruationen börjar.

Att uppleva depression och oro är också vanliga symtom för PMS, vilket tros orsakas av cykliska förändringar i hjärnans serotonin. Dessa humörsvängningar kan även göra att vissa kvinnor äter mer under den perioden. Ungefär 3-5 procent av kvinnorna upplever en svår form av PMS, även känt som PMDS och står för premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD och står för Premenstrual Dysphoric Disorder. Hetsätning är ett av symtomen för PMDS. Om du upplever signifikant deppighet eller oro under PMS kan du besöka en läkare för att få hjälp.

För att undvika viktökning kan du öka din aktivitet och fokusera på hälsosam och näringsrik mat.

5. PCOS

Om du har oregelbunden mens och går upp mycket i vikt kan det finnas skäl till oro. PCOS (plycystic ovary syndrome) innebär en obalans av reproduktionshormon som orsakar problem med metabolismen. Det drabbar 1 av 10 kvinnor i fertil ålder.

För överviktiga kvinnor med PCOS kan en viktminskning hjälpa för att reglera menscykeln. Fett kan producera östrogen som kan orsaka hormonell obalans som påverkar cykeln. En oregelbunden menscykel orsakar inte viktökning men viktökning kan orsaka oregelbunden menscykel.

För de flesta kvinnor är viktökning under menstruationen endast tillfällig. Hälsosamma matvanor och en hälsosam livsstil hjälper dig att viktökningen inte blir permanent.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.