6 sätt att ta kontroll över din tid

“Mer tid över till annat” står på mångas önskelista. Alla vet att tiden finns, men att styra den är lättare sagt än gjort. Här får du 5 enkla tips på vägen!
Publicerad 13 mars 2018

Tidsdagbok!

 

För en kortfattad dagbok över en typisk dag eller vecka i ditt liv. Ett enkelt sätt att få överblick. Vad är det du ägnar dina dagar åt? Egentligen.

 

Identifiera!

 

Vad är det du vill få mer tid till? Vad kan du lägga mindre tid på? Skriv båda delarna på två olika listor, då blir det tydligare för dig själv och du får lättare att prioritera i nästa steg!

 

Prioritera!

 

Gör en bedömning av allt du lägger tid på. Vad är värdefullt och vad är slöseri med tid?
Sortera in sakerna under 4 kategorier:

  • Viktigt & bråttom - hantera snabbt! Akuta saker som att informera, ge service etc.
  • Viktig men inte bråttom - fokusera på! Långsiktiga saker som träning och umgås med vänner.
  • Inte viktigt men brådskande - undvik! Yttre saker som stressar och tar energi, t ex säljare som ringer.
  • Inte viktigt och inte bråttom - undvik! Slösurfande och dylikt.

 

Planera och schemalägg!

 

Schemaläggning av tiden är mer effektivt än du kanske anar. Se bara på din jobbkalender eller barnens aktiviteter. De sakerna skulle du aldrig tveka på att skriva in i ett schema eller i kalendern.

 

Hitta gömd tid!

 

  • Har du hamnat i telefonkö eller väntar på en försenad buss? Slappna av! Utmärkt tillfälle att tänka igenom saker. Kanske en grovplanering av den kommande helgen, gå igenom vilka vänner du vill träffa snart igen, fundera på NollPointsmat som du gillar…
  • Väntar du på kaffebryggaren kan du passa på och plocka ur diskmaskinen och göra 10 knäböj när du ska lyfta ur den nedre korgen.

 

Sist men inte minst…

 

Sträva alltid efter att göra den jobbigaste eller största uppgiften först. Lättnaden som uppstår efteråt fungerar som en rejäl injektion motivation. Precis vad du behöver för att ta itu med resten av dagen.

 

Lycka till!