7 mindset metaforer att ta hjälp av när du tappar din drivkraft

Prova dessa mentala visualiseringstekniker för att fortsätta hålla dig på rätt spår.
Publicerad 12 februari 2021

Har det känts som att du och dina tankar står i vägen för dig själv på sistone? Ett sätt för att motverka den effekten är att förflytta dina tankar och din uppmärksamhet, vilket kan bli lättare med hjälp av lite visualisering, säger Allison Grupski, PhD Senior Director Behavior Change Strategies and Coaching på ViktVäktarna®. Dessa mindset strategier fungerar genom att utnyttja fantasin. Prova dem så kanske du kommer till nya insikter om hur du tänker och får ny drivkraft för att arbeta mot dina hälsomål.

Föreställ dig en balansstång för att ta dig framåt.

När det är lite svajigt på din vikt- och hälsoresa kanske det redan känns som att du går på en balansstång. Det är okej. Men här är ett trick för att ta sig fram: Släpp blicken från marken nedanför. När du tittar nedåt är det mer sannolikt att du fokuserar på allt som skulle kunna gå fel och dina steg blir vingliga. Kanske slutar du också att se dina framsteg, säger Grupski. Å andra sidan, om du tittar rakt fram mot ditt mål så har du ett bredare synfält, din hållning är mer avslappnad och du märker inte små oregelbundenheter i din stegplacering. Det gör resan smidigare och stadigare. Se upp – du kommer att nå dit!

Föreställ dig en buss för att hantera dina kontraproduktiva tankar.

Bussövningen används ofta i terapeutiska sammanhang och här sitter du i förarsätet. Till att börja med tänker du att alla dina passagerare har olika personligheter och att de representerar dina tankar. Du märker att alla passagerare agerar på olika sätt, t.ex. genom att tacka dig för den säkra resan, medan andra är störande och kräver att du tar genvägar eller tycker att du kör för långsamt. Föreställ dig själv trafiken under resan och att passagerarna blir allt mer högljudda. Ditt jobb är att ställa dig själv två frågor: ”Vilka passagerare hör jag?” och ”Vilka kommer jag att lyssna på?” Grupski säger att den här övningen kan hjälpa dig att identifiera kontraproduktiva tankar (”Aha, det är bara min gnälliga passagerare som klagar, som vanligt”) och lyssna bättre på tankarna som uppmuntrar dig att ta dig framåt på resan.

Föreställ dig moln för att hantera utmanande situationer.

Börja övningen genom att reflektera över de delar av ditt liv som känns mest meningsfulla för dig. Din familj, dina vänskapsband, ditt arbete – oavsett vilka dessa delar är föreställer du dig dem som en ljusblå himmel. Reflektera ett ögonblick över några av de dagliga utmaningarna som kan göra att det känns svårt för dig just nu. Det kanske handlar om att vara produktiv på jobbet eller hitta nya sätt att äta sunt under en hektisk situation i hemmet. Dessa utmaningar är molnen på din blå himmel. Föreställa dig slutligen att molnen långsamt ändrar form och börjar driva iväg. Denna visualiseringsteknik som Grupski tillskriver psykoterapeuten Russ Harris, författare till ACT Made Simple (2009), kan vara ett användbart verktyg för att identifiera jobbiga känslor och en symbol för att förutsättningarna kan förändras.

Föreställ dig en stege för att komma tillbaka på banan.

Känner du till det klassiska brädspelet Ormar och stegar? Om du landar på en yta med en stege kommer din spelpjäs att åka uppåt och närmare vinnarområdet. Om du landar på en yta med en orm så halkar du nedåt och bakåt mot startpunkten. Psykologen Dayna Lee-Baggley, filosofie doktor och författare till Healthy Habits Suck (2019), säger att det här enkla spelet med inbyggda toppar och dalar erbjuder en pragmatisk lektion i flexibilitet. ”Målet är inte att undvika att falla. Det är att komma tillbaka så snabbt som möjligt”, säger hon. Motgångarna är en naturlig del av processen. Hon tillägger: ”Det brukar vara lättare att ta sig tillbaka på stegen ju oftare vi gör det.”

Föreställ dig en konsertbalkong för att öva på tacksamhet.

När livet tar dig på en åktur kan det vara svårt att se de bra sakerna, precis som att det är svårt att njuta av en konsert om man knuffas runt av svettiga fans framför scenen. Nästa gång när inget känns rätt föreställer du dig att du är på den spelningen. Men i detta scenario sätter du dig på en bekväm balkong ovanför tumultet. Publiken är fortfarande där men från din nya utsiktsplats kan du se artisterna och njuta av låtarna. Ibland krävs det lite utrymme för tacksamhet.

Föreställ dig ett par regnstövlar för att förbli proaktiv.

Det kan inte vara 22 grader och sol varje dag. Lyckligtvis har vi regnstövlar och paraplyer för att hålla oss torra när regnet öser ner. Lee-Bagley menar att regnkläder är en bra metafor när tuffa omständigheter hotar att dränka våra sinnen. Du kanske inte kan gå på gymmet och du blir kanske stressad i livsmedelsbutiken. Vilka regnkläder behöver du för att ta hälsosamma beslut? Kanske är din ”regnjacka” en rolig onlineträning eller en matleveranstjänst som gör att du inte behöver handla. Detta uppmuntrar till problemlösning snarare än att beskylla dig själv för vädret, säger hon.

Tänk på din skräppostmapp för att stänga av negativitet.

Ibland kommer negativiteten till oss på oväntade sätt, det kan vara från människor i våra liv, från internet eller från små röster i våra huvuden. En visualiseringsteknik som Grupski rekommenderar är att se de negativa tankarna som skräppost. Ta dig tid att öppna din mentala inkorg, notera oönskade meddelanden och lägg dem sedan i skräppostmappen tills du är redo. Man behöver inte klicka på allt.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.