Att sätta (och hålla fast vid) hälsosamma gränser

Vår 4-veckors guide för att sätta dig själv i förarsätet, utan att köra över någons känslor.
Publicerad 2 december 2020

När vi har mycket att göra tenderar vi att sätta oss själva sist på vår ständigt växande att göra-lista. Det är lätt att vi lägger allt fokus på det som behöver göras och på vad andra behöver hjälp med eller förväntar sig av oss. Och när dessutom julen närmar sig kan det kännas än mer avlägset att sätta gränser för att prioritera oss själva.

Avsaknad av gränser kan påverka hur vi hanterar stress, äter, rör oss och sover.

Det är därför det är så viktigt att sätta gränser. Det hjälper oss att sätta oss själva - och våra mål - främst.

  1. Att sätta gränser baserat på det som betyder mest för oss (våra värderingar) kan hjälpa till att “skydda” vår tid, våra relationer och våra vanor.
  2. Våra värderingar kan fungera som en kompass för hur vi vill agera och de kan leda till att vi får en större känsla av mening när vi arbetar för att nå våra mål.
  3. Att ha våra värderingar i åtanke när vi sätter gränser gör att vi kan dra nytta av dess fördelar och vi kan känna oss mer uppfyllda i slutändan.

Kanske tycker du att det låter bra, men tänker att sätta gränser är lättare sagt än gjort. Sant. Våra normer har gjort att vi vill sätta andra framför oss själva, och att förändra det sättet att tänka kan kännas onaturligt. Men i verkligheten kan det faktiskt gynna våra relationer om vi sätter gränser och tillåter oss själva att prioritera våra egna behov. Om vi ger oss själva det vi behöver är vi nämligen bättre rustade att hjälpa de vi älskar.

Under kommande fyra veckor kommer vi att ge dig de verktyg du kan behöva för att sätta - och hålla fast vid - gränser så att du kan prioritera dig själv och bättre staka ut vägen mot ditt mål.

Återkom under månaden för att ta del av varje veckas strategi.