Så blir du bli gladare och gör fler hälsosamma val

Publicerad 8 augusti 2019

Att känna sig glad och tillfreds är något vi alla strävar efter, eller hur? Inte bara att få uppleva små stunder av glädje utan att hitta det där långvariga tillståndet då du känner dig tillfreds och nöjd med tillvaron. Det är det verkliga målet. Men vad krävs för att nå dit?

De glädjande nyheterna är att vi kan öka vår glädje själva. Studier visar att ungefär 40% av vår glädje kan härledas till vad vi gör, detta i motsats till omständigheterna runt omkring oss och vår personlighetstyp. Det krävs inga stora förändringar i livet. Vi kan få en glädjeboost bara genom att göra små saker.

Vad är då det första du ska prova? Börja med att tro på det faktum att du kan förändra din känsla av glädje. En studie visade att de som tror på att man kan förändra graden av glädje är också de som rapporterar en högre grad av välmående och att de är mer nöjda med sina förhållanden och sitt arbete jämfört med de som tror att ens möjlighet till glädje är hugget i sten.

Att öka sin egen glädje kan även vara till hjälp på vikt- och hälsoresan. Det beror på att det visat sig att gladare människor gör hälsosammare val - de äter hälsosammare, är mer aktiva och sover även bättre. Men det gäller också omvänt då hälsosamma handlingar i sin tur kan bidra till en ökad glädje.

 

Gör det som gör dig glad oftare

Ofta är vi upptagna av annat och glömmer av (eller väljer bort) att prioritera sådant som gör oss glada. Vi inser kanske inte ens att vi försummat oss själva att göra de roliga sakerna. Därför behöver vi göra en plan för att prioritera aktiviteter vi gillar. Kanske poppar det upp något i ditt huvud genast, annars kan du ta hjälp av nedan för att få idéer:

  1. En aktivitet du gillar att göra ensam. Det kan vara allt från att läsa till att måla.
  2. En aktivitet du gillar att göra tillsammans med andra, såsom att gå ut på restaurang, sjunga i kör eller att besöka en utställning.
  3. En aktivitet du tycker känns meningsfull. Det kan handla om att arbeta ideellt i en förening, sortera ur garaget eller vinden för att skänka några fina saker eller att vara handledare till ett barn.

Efter att du gjort aktiviteten, reflektera över hur det fick dig att känna dig. Gjorde det dig gladare? Mer tillfreds? Vilka tankar och känslor fanns kvar inombords efteråt?

När du väljer aktivitet är ett tips att välja något som du tycker känns tillfredsställande och som kräver din fulla uppmärksamhet eftersom den typen av uppfyllande aktiviteter är kopplade till en längre tids glädje. Det kan handla om att t ex laga en maträtt du inte gjort tidigare, måla ett komplext stilleben eller ge dig ut på en cykeltur. Med detta sagt, om du känner för att göra något mer passivt och avkopplande såsom att titta på en film eller lyssna på musik går det också bra.

Forskning visar att variation i det man gör leder till större inverkan på ens totala glädje och tillfredsställelse i tillvaron. När du provat en aktivitet från en av kategorierna ovan, överväg då att prova något annat nästa dag. Fortsätt sedan därifrån. Det är din glädje det handlar om - sträva efter att nå den.