Därför ska du inte banta gravid

Som gravid är det många saker att tänka på när det gäller hälsan. Få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler, röra på sig - och - inte äta för mycket! Det låter ju som rena bantningskuren. Men det är det inte alls tänkt som!
Publicerad 28 juni 2017

Den gravida kroppen behöver näring

När du är gravid behöver du mer näring men inte fler kalorier. Regelbundenhet och näringsrik kost är vad den gravida kroppen mår allra bäst av!

Ibland kan de generella kostråden för gravida ge en viktminskning hos kraftigt överviktiga. Men i dessa fall är det inte skadligt eftersom det sker naturligt och till följd av en sundare livsstil.

Vad kan hända om man bantar?

En studie som gjordes i England, vid The University of Nottingham, visar att barn till mammor som bantat under graviditeten löper större risk att bli överviktiga. Detta på grund av att barnens kroppar försökte kompensera för det fett som uteblivit under fosterstadiet.

Dessutom finns det flera studier, bland annat från University of Miami School of medicine,  som visar att aktiv viktminskning under graviditet kan utlösa lagrade organiska gifter i mammans fettvävnad. Dessa kan överföras till barnet och orsaka missbildningar av olika slag.

3 viktiga saker att tänka på som gravid och överviktig​

  1. Banta inte under graviditet eller amning utan följ de generella kostråden för gravida.
  2. För att hålla viktuppgången så normal som möjligt så undvik snacks, kakor, godis, glass, feta mejeriprodukter och söta drycker under graviditeten.
  3. Är du kraftigt överviktig och gravid så kan du tala med din barnmorska om att få särskild hjälp av en dietist.

När du ammar kan du däremot gå ner i vikt - ViktVäktarna® har ett program som är anpassat för dig som ammar. 

Källor: Mama, Livsmedelsverket, Niomanader.se