3 tips för att hitta energi

Här är några uppiggande tips som är värda att prova – extra näring, ljus och sömn.
Publicerad 9 november 2015

Hitta dina egna knep för att ladda med ny energi när du behöver boosta din vintertrötta kropp. Alla behöver komma fram till sina egna favoritknep, här är några uppiggande tips som är värda att prova – extra näring, ljus och sömn.

1. Fyll på med D-vitamin!

Nu är nivåerna som allra lägst av det viktiga D-vitaminet, vitaminet som bildas i huden när vi vistas utomhus i sommarsolen. Solens eget vitamin har en enorm kraft och påverkar många olika funktioner i kroppen. Att skelettet stärks, du blir piggare och du får ett bättre immunförsvar är några av dem.

Kroppens förråd fylls på under sommaren då solens strålar gör att det bildas D-vitamin i huden. Under vintern förbrukas sommarens lager och så här års är kan det hända att de faktiskt börjar ta slut. Då är det extra viktigt att vi ser till att få i oss D-vitamin via mat och dryck.

Fet fisk, äggula, berikad mjölk och berikat margarin är de viktigaste källorna. Behöver du tillskott finns det många olika varianter på apoteket.

Antioxidanter stärker ditt försvar!
Grönsaker, frukt och bär, fisk och hälsosamt fett innehåller många ämnen som boostar immunsystemet och stärker ditt skydd mot förkylningar och annat som tär på energin. Boosta tarmens försvar med probiotika.

2. Ladda med dagsljus!

Sömnhormonet melatonin gör dig sömning och lite seg, och kan samtidigt göra att det är lite svårt att somna. Hormonet utsöndras i mindre grad när du vistas i dagsljus, då blir det större skillnad mellan sömn och vakenhet.

En morgonpromenad eller att gå en runda på lunchen kan hjälpa dig att sova bättre och bli piggare på dagen. Passa på att tanka med dagsljus så ofta du kan. Ställ dig i solen när du väntar på bussen, välj den ljusa sidan av gatan om det finns möjlighet. Så se till att vara ute så mycket som möjligt under dagtid.

3. Prioritera din sömn!

Gå och lägg dig i tid, minst åtta timmar innan det är dags att gå upp. Skapa kvällsrutiner som gör dig lugn och redo för att somna när du lägger huvudet på kudden. Hoppa över alltför spännande teveprogram, läs hellre en bok och lyssna på lugn musik.

En lagom dos träning gör att du sover bättre. När kroppen behöver återhämtning är det ofta lättare att få hjärnan att slappna av. Då somnar du lättare, din sömnkvalitet blir bättre och du vaknar mer utvilad.