Hur man övervinner stressätande

Identifiera vad som får dig att stressäta – och vilken sorts mat som håller dig på rätt spår.
Publicerad 22 januari 2021

Om du är precis som praktiskt taget alla vuxna, så är du just i den här sekunden stressad över något. Oavsett om det gäller aktuella händelser eller ett familjedrama, så är livet rikt på störningar av vårt inre lugn. För många av oss omvandlas den spänningen till ett matsug.

Den goda nyheten: Stressätande behöver inte underminera dina hälsomål. När du avkodar mönstren för ditt stressätande kan du planera en respons som fungerar för dig personligen. Choklad ingår! Så här gör du:

Kolla upp dina behov

När det känns som att matsuget är utom kontroll – en stressig upplevelse i sig – ska du göra en snabb genomgång av de möjliga orsakerna till dessa begär. Har ett hektiskt schema hindrat dig från att äta regelbundna måltider hela veckan? Kanske dålig sömn stör din aptit? Detta kommer att hjälpa dig att hitta användbara lösningar – exempelvis att undvika stressande nyhetsprogram innan du går och lägger dig eller låta telefonen meddela dig när det är dags att ta en ordentlig lunchpaus varje dag.

Överväg att byta miljö

Stresskänslor är i grunden kroppens sätt att säga: ”Gör något!” Lyckligtvis finns det oftast andra alternativ än att ta en bit mat. Försök istället att ta 15 minuters paus från det som får dig att känna dig pressad. Du kan exempelvis gå ut för att få frisk luft eller starta en spelapp på telefonen. En kort distraktion kan slå hål på stressbubblan och avstyra oönskat småätande.

Leta efter mönster

Om du tycker att det är svårt att undvika stressätande kan din miljö spela en roll. Se om du hittar en röd tråd: Exempelvis kanske du bara stressäter när du arbetar. När du blir medveten om de tider och platser där du tenderar att känna dig ansträngd, kommer du att vara beredd på att klara av de ögonblicken och ta hand om dig själv.

Förstå att stressätande inte är ett tecken på misslyckande

Hälsofrämjande matvanor stödjer ditt fysiska och mentala välbefinnande. Så om du har en tuff dag och bara vill njuta av lite geléhallon, ska du inte anklaga dig själv för att vara ”kraftlös”. Inga enstaka måltider eller snacks, separat från allt annat du gör som en del av din hälsosresa, är avgörande för din resa.

Bunkra upp för byten

I detta avseende: Det är oundvikligt att vissa dagar är tuffa. Så det lönar sig att vara förberedd med mat som stödjer dina hälsomål och samtidigt smakar gott. Läs vidare för att få några goda idéer som du kan testa nästa gång som stressen eldar på din aptit.

Om du brukar stressäta pizza, kan du prova följande: En snabb hemlagad pizza

En hemlagad pizza ska vara snabb, idiotsäker och utsökt. Börja med en tunn bas av fullkorn som du väljer själv – tänk libabröd. Toppa sedan med några skedar tomatsås, några gönsaker samt en näve riven mozzarella. Värm i en grillugn (eller vanlig ugn) tills osten har smält och pizzan blivit fin. Smaklig måltid. Din egen pizza kommer att vara uppäten snabbare än den hemkörda varianten.

Om du brukar stressäta tacos, kan du prova följande: Bara fyllningen

Det är inte många som biter i en taco och säger: ”Wow, det här majsskalet är otroligt.” Det beror på att magin finns i fyllningen: bönor, tärnade tomater, lite ost, stark sås, avokado, salsa, ett stänk lime ... (Vi skulle kunna fortsätta.) Nästa gång du blir sugen på något mexikanskt, ska du blanda dessa utsökta ingredienser i en skål med grönsaker och toppa med en krämig klick grekisk yoghurt. Du kommer att få de smaker du faktiskt är ute efter, höja ditt intag av grönsaker och skippa mättat fett, salt och raffinerade kolhydrater som ofta finns i tortillaprodukter.

Om du brukar stressäta sötsaker, kan du prova följande: Miniversioner av dina favoriter

Stress kan göra det svårt att vara uppmärksam på vad du äter – vilket innebär att ett paket kakor kan försvinna snabbt. För alla gottegrisar kan det vara bra att sätta upp ”farthinder” med hjälp av små, roliga versioner av dina favoritgodsaker. Om du till exempel älskar mjölkchoklad, skulle du kunna ta ett par chokladpraliner i stället för att öppna en hel chokladkaka. För varje pralin måste du ta ett beslut om att ta av omslagspapperet, vilket gör att du kan sakta ned och lyssna till mättnadskänslorna. Samma sak gäller för portionsförpackade efterrätter: Visst skulle det vara läckert med en halvliter glass, men en glasspinne kan vara allt du behöver för att tillfredsställa suget.

Om du brukar stressäta pommes frites, kan du prova följande: Krispiga grönsaker i ugn

Gör dina egna ugnsbakade grönsaker med exempelvis zucchini eller butternutpumpa. Så många strips, så lite tid.

--

Jackie London är en registrerad dietist och certifierad näringsexpert, och har en magisterexamen inom klinisk nutrition från New York University. London är ViktVäktarna®:s chef för nutrition och välbefinnande, och är också författare till Dressing on the Side (and Other Diet Myths Debunked): 11 Science-Based Ways to Eat More, Stress Less, and Feel Great About Your Body.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.